Hlavní obsah

Velký přehled kandidátů. Co chce do politiky vnést žonglér nebo chalupář?

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

V letošních volbách usiluje o křeslo v Poslanecké sněmovně 5 258 kandidátů. Mezi nimi i lidé netradičních profesí. Proč by měli voliči „kroužkovat“ právě je?

Článek

Své místo v dolní komoře parlamentu by chtělo ve volbách obhájit 160 současných poslanců. Posunout se v politice o pár pater výš zkouší 174 starostů. A úplné změně kariéry by se nebránilo třeba dvanáct truhlářů či jedenáct anarchokapitalistů.

Seznam Zprávy přinášejí kompletní přehled kandidátů, kteří usilují o hlasy voličů v říjnových volbách.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

Z tisíců kandidátů oslovila redakce několik těch, kteří se živí netradičním řemeslem nebo se jinak vymykají tomu, co se voliči běžně v kolonce „povolání“ dočtou. Tedy něco zdaleka jiného než četné „manažer“ či „poradce“. Majitel zámku, chalupář z Krkonoš či žonglér odpovídali na dotazy, co mohou do vysoké politiky přinést a jaké hodnoty by prosazovali.

Ochrana přírody především

Po matce pochází z moravské větve hraběcího rodu Žerotínů a po otci z rytířského rodu Mornsteinů. Není tak úplně překvapivé, že kandiduje za stranu Koruna Česká, která by místo republiky preferovala monarchii.

„Konstituční monarchie je zárukou demokracie a vlády práva, protože hlava státu není závislá na momentální politické náladě, je neutrální a skutečně nadstranická, čímž brání uzurpaci moci populisty a radikály,“ říká Karel Mornstein-Zierotin, jehož domovem je zámek Bludov v Olomouckém kraji.

„Jsem nejenom majitelem zámku, ale i lesník, který se stará o lesy, děděné v naší rodině již bezmála 900 let. Duby, které dnes sází moje dcera, bude těžit až můj pravnuk. A já dnes kácím stromy, které dal zasadit můj dědeček Karel Emanuel, hrabě ze Zierotina,“ vysvětluje. A právě přemýšlení v dlouhodobém horizontu by chtěl přenést do vysoké politiky.

„Řada politiků uvažuje pouze v rámci příštích voleb a pak ‚po nás potopa‘. Samozřejmě že se s tím pojí i můj zájem na ochraně přírody, krajiny a kulturního dědictví. Je třeba opatrovat to dobré, co jsme my všichni zdědili po generacích před námi, abychom naši zemi mohli předat v pořádku našim potomkům,“ uvádí pro Seznam Zprávy.

Zároveň ale dodává, že i kdyby se to snad podařilo a získal křeslo ve Sněmovně, radil by zpovzdálí. „Nejsem na volitelném místě, a pokud by vůle lidu rozhodla, že bych získal místo ve Sněmovně, přenechal bych jej mladším, kterým bych pomáhal svými radami. Je mi již přes 80 let a znám své limity,“ konstatuje Mornstein-Zierotin.

Podobně svou motivaci jít do voleb vysvětluje chalupář z Krkonoš Ivo Trpkovič, poslední kandidát na královéhradecké kandidátce Zelených. „Chtěl bych přispět názorem lidí, kteří se zajímají o život a přírodu ve vyjmutých přírodních rezervacích jako tady v Krkonošském národním parku. Budují se tady velké stavby apartmánového typu, stavby, které by v národním parku být neměly, a právě do téhle debaty můžu přispět praktickým pohledem, protože sem tady celý život,“ líčí svůj plán.

Z oslovených kandidátů je jediný, kdo ve zvolení věří. „Samozřejmě že v to věřím, proto jsem šel na kandidátku. Lidé, co mě znají, vědí, že jsem se celý život zabýval přírodou a její ochranou, tak by mě mohli zakroužkovat,“ doufá chalupář.

Anketa

Budete ve volbách kroužkovat?
Ano, chci si vybrat své politiky.
91,4 %
Ne, respektuji pořadí, na kterém se dohodla strana/koalice.
8,6 %
Celkem hlasovalo 151 čtenářů.

Politika jako koníček žongléra

Vykonávat funkci poslance by si troufl i profesionální žonglér Alan Šulc. Jeho motivace kandidovat koresponduje s podstatou hnutí, které reprezentuje. Je na kandidátce hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu, jež vzniklo z občanské iniciativy Chcípl PES. V boji s covidem hnutí doporučuje chránit rizikové osoby, ale jinak sází na zdravý rozum a osobní zodpovědnost lidí.

„Politiku mám jako koníčka a chtěl bych prosadit lepší náhled na kulturu. Nejde mi o tu práci jako takovou, tu si mohu najít vždy jinou. Jde mi o to, že právě v těch nejhorších časech si na kulturu nikdo nevzpomněl v čele s politiky,“ zlobí se Šulc.

Kandidovat se rozhodl prý až nedávno, když viděl, že kultura se pomalu rozběhla pod přísnými restrikcemi. „Strašně mě zklamala vláda, ještě když začala jako by nutit do očkování. Deklarují, že to je dobrovolné, ale pro mě není,“ stěžuje se cirkusový žonglér.

Foto: Youtube/Alan Sulc

Žonglér Alan Šulc.

Znalkyně psí duše a domobrany

Do Poslanecké sněmovny letos kandidují i lidé, kteří se zaměřují na ezoteriku a duševní rozvoj. Několik koučů a kouček životní změny doplňuje lektorka zdravého životního stylu a duševního rozvoje nebo znalkyně psí duše.

Poslední jmenovanou je Helena Ociepková z kandidátky Aliance pro budoucnost, na kandidátce uvádí několik povolání: designérka, zachránkyně přírody, znalkyně psí duše, tlumočnice, grafička, výtvarnice a scenáristka.

V médiích se ale její jméno objevilo v jiné souvislosti. V roce 2016 spoluzakládala paramilitantní skupinu Národní domobrana, byla její velitelkou v Kolíně. Na nebezpečnost této skupiny upozorňovala i BIS ve své výroční zprávě v roce 2019. Na Národní domobranu a Helenu Ociepkovou upozornily již v roce 2016 Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz.

Ociepková se na veřejnosti objevila loni na protestu na podporu Miloše Zemana na pražském Václavském náměstí. I tehdy uváděla jako své hlavní působiště Národní domobranu. Redakce Seznam Zpráv se Ociepkovou pokusila kontaktovat, nicméně bez odpovědi.

Reklama

Doporučované