Hlavní obsah

Venezuelský exodus. Za uplynulých 19 let ze země uprchly tři miliony lidí

Každý rok z Venezuely uprchne přes 200 tisíc lidí.Video: Nikola Zwrtková, AP, Reuters

 

Reklama

Dvě desetiletí socialistické vlády prezidentů Huga Cháveze a Nicoláse Madura dovedlo zemi do ekonomické propasti. Každý rok z ní za lepším životem uprchne na dvě stě tisíc lidí.

Článek

Venezuelská diaspora – takové je označení novodobého fenoménu, které popisuje masivní odliv Venezuelanů ze své domovské země. Dříve nejbohatším státem Latinské Ameriky s největším nalezištěm ropy na světě dnes zmítá korupce, chudoba a politická nestabilita. V posledních letech se propadl do nejhorší hospodářské krize ve své historii.

Inflace vzrostla za jediný rok o 4115 procent, v roce 2017 ztratila venezuelská měna bolívar 96 procent své původní hodnoty. Hyperinflace ochromila státní ekonomiku a stovky tisíc lidí každoročně prchají za lepším životem do zahraničí.

Podle mezinárodní organizace pro migraci uprchlo v roce 2015 ze země přes 200 tisíc Venezuelanů. V roce 2016 to bylo ještě o padesát tisíc více. Dohromady už za uplynulých 19 let emigrovaly tři miliony obyvatel.

Odliv venezuelských obyvatel v zemi probíhá ve vlnách. V roce 2000 zemi opustili zejména představitelé elit, v druhé polovině prvního desetiletí je následovali vzdělaní a kvalifikovaní pracovníci. Od roku 2010 prchá hlavně mladá generace a střední třída.

Data magazínu Business Insider ukazují, že více než polovina Venezuelanů do třiceti let chce jednou ze země odejít. Ze starších obyvatel plánuje emigrovat třetina z nich.

Podle novináře Tomáse Páeze Brava je takový odliv Venezuelanů důsledkem politického převratu prezidenta Huga Cháveze, který nad státem získal absolutní kontrolu v roce 1998. Po jeho smrti v roce 2013 ho nahradil Nicolás Maduro, v autoritářském vedení země však pokračuje. K ovládání moci i kontrole nad demonstracemi využívá státní armádu.

Reklama

Doporučované