Hlavní obsah

Venku z izolace. Češi z Wu-chanu se mohou podílet na studii o koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: instagram.com/gokuxd123, Seznam Zprávy

Češi evakuovaní z čínského Wu-chanu po celé dva týdny nejevili známky nemoci.

Reklama

Češi, kteří strávili dva týdny v karanténě na infekční klinice Nemocnice Na Bulovce, jsou volní a odjeli do svých domovů.

Článek

Pětici Čechů lékaři během dvou týdnů opakovaně provedli testy na koronavirus, nově známý pod názvem Covid-19. Kromě toho jim zdravotníci průběžně měřili teplotu, ani u jednoho z hospitalizovaných se však nákaza nepotvrdila. Nenastal ani žádný jiný zdravotní problém.

Podle primářky kliniky infekčních nemocí Hany Roháčové pacienti zvládali pobyt v izolaci po psychické stránce dobře.

„Pro nás i pro pacienty byla ta situace ne zcela obvyklá, protože šlo o zdravé lidi, kteří se museli podrobit poměrně dlouhé karanténě. Pobyt jsme se jim snažili maximálně usnadnit. Jelikož jich bylo jenom pět, tak jsme jim mohli nabídnout zázemí samostatného pokoje. Nemuseli být pohromadě, měli soukromí i přístup k elektronické komunikaci s rodinami,“ uvedla lékařka.

„Šlo o skupinu mladých, odolných a inteligentních lidí, kteří si byli vědomi rizika a sami nechtěli ohrozit své blízké,“ dodala ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Zároveň zmínila, že Češi dostali možnost účastnit se studie, která má pomoci lépe zmapovat situaci okolo šíření nového koronaviru.

„O viru mnoho nevíme. Čekáme další informace a sbírají se všechna možná data. To je předmětem dalšího sledování. Neočekáváme změny jejich stavu, pouze informace v rámci té celosvětové studie,“ dodala Jágrová.

Ochranné pomůcky

Karanténa Čechů z Wu-chanu nebyla pro Nemocnici Na Bulovce obtížnou zkouškou, na podobné situace je vybavena.

„Naše pracoviště je na izolace zvyklé a provoz je zaběhnutý. Máme tým, který je na to cvičený, aby nás nic nepřekvapilo. Každý den je speciální služba kromě té běžné právě pro takové nemoci. Tato služba by se pacientům věnovala, pokud by mezi nimi byl nakažený,“ popsala primářka Roháčová.

Personál nemocnice k izolovaným Čechům chodil v běžných ochranných oděvech, jako je rouška, brýle, rukavice nebo celotělový plášť. „Nebylo nutné používat vybavení pro nemoci nejvyššího stupně nebezpečnosti, jako je třeba ebola,“ řekla Roháčová.

Do kontaktu s pacienty během 14 dnů přišlo podle ní zhruba deset lidí. Šlo hlavně o měření teploty, zjišťování subjektivního zdravotního stavu a podávání potravy. „Ten kontakt byl skutečně minimální,“ uvedla primářka.

Pacienti byli testováni dvakrát. Podle Jágrové to bylo „takzvaně na jistotu“. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje testovat při změně zdravotního stavu, ale v případě pěti Čechů lékaři žádnou změnu nezaznamenali. Propuštění lidé dostali pak také možnost účastnit se studie, která se koronaviru týká.

V Česku bylo zatím kvůli podezření na nákazu testováno přes sedmdesát lidí, u nikoho se nemoc neprokázala.

Nárůst nakažených

Pevninská Čína za neděli hlásí 105 nových úmrtí na nákazu smrtícím koronavirem, počet obětí nemoci Covid-19 tak v oblasti vzrostl na 1 770. Přibylo rovněž 2 048 nakažených, informovala agentura Reuters s odvoláním na čínskou národní zdravotnickou komisi.

Mimo pevninskou Čínu bylo zatím hlášeno pět úmrtí – v Japonsku, Hongkongu, na Filipínách, ve Francii a v neděli přibyl první mrtvý na Tchaj-wanu.

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Češi a koronavirus

Češi mají obecně o aktuální epidemii koronaviru přehled.

- 99 % lidí ví, že se lze nakazit jen kontaktem s nakaženým. Minimum lidí (3 %) se nesprávně obává balíků z Číny, které i WHO označuje za bezpečné.

– Vědí také, že v ČR k 5. 2. 2020 nebyl žádný potvrzený případ (81%) či kolik je řádově ve světě nakažených (správně odpovědělo 64 %). Pouze 3 % lidí si myslí, že v ČR jsou stovky potvrzených případů, a jen 1 % si myslí, že počet případů ve světě jde k milionům.

– Za vysoké či zásadní nebezpečí pro sebe označuje koronavirus jen 12 % lidí, zejména těch bez maturity (18 %).

– Jako naopak minimální či žádné nebezpečí ho vnímá 41 % lidí.

– Většina (70 %) považuje chřipku pro sebe za větší nebezpečí než koronavirus (30 %).

I proto jsou některé reakce překvapivé:

– 26 % lidí si myslí, že by ČR měla zavřít hranice. Častěji přitom ženy (3 2 %) než muži (20 %).

– 5 % by dokonce sáhlo k vyhoštění všech Číňanů. Nejčastěji jde o lidi bez maturity (8 %).

– Na druhou stranou by dle odpovědí měli lidé s horečkou jít spíše do postele (82 %) než na vyšetření na koronavirus (16 %).

Výzkum provedla agentura Behavio ve dnech 7.10. února 2020.

Vzorek: 1 050 lidí, reprezentativní vzorek (věk, vzdělání, pohlaví, příjem, bydliště) online populace ČR.

Na vědomostní otázky, například o počtu nakažených, byly odpovědi pod časovým tlakem.

Reklama

Související témata:

Doporučované