Hlavní obsah

Verdikt v kauze Stoka padne až před Vánoci

Foto: Tomáš Svoboda

Bývalý politik Jiří Švachula se dozví rozsudek 16. prosince.

Reklama

aktualizováno •

Projednávání případu ovlivňování veřejných zakázek v Brně skončilo závěrečnými řečmi. Soudkyně vynese rozsudek 16. prosince. Švachula znovu vinu odmítl.

Článek

Závěrečné řeči, při nichž promluvil i hlavní obžalovaný Jiří Švachula, udělaly tečku za soudním projednáváním uplácení na radnici městské části Brno-střed. Rozsudek, který si mezi obžalovanými vyslechnou také bývalí politici hnutí ANO, padne až 16. prosince.

„Vzhledem k rozsahu závěrečných řečí a především kvůli rozsahu podané obžaloby i celého spisového materiálu si s ohledem na vytíženost senátu soud vyžádá delší časové období,“ odůvodnila to soudkyně Jaroslava Bartošová.

Zločinecká skupina, vedená bývalým místostarostou městské části Švachulou (dříve ANO), podle obžaloby ovlivnila stavební zakázky na opravy bytových domů až za půl miliardy korun. Na úplatcích si podle státního zastupitelství rozdělili bezmála padesát milionů korun.

Mezi obžalovanými je jedenáct lidí a dvě stavební firmy. Hlavním aktérům hrozí až šestnáct let vězení. Korupce na radnici trvala podle kriminalistů a státní zástupkyně v letech 2015 až 2019.

V úterý pokračovaly závěrečné řeči obhájců i aktérů kauzy. Švachula znovu odmítl, že by se podílel na ovlivňování veřejných zakázek nebo že by šéfoval zločinecké skupině. Za chybu považuje, že se scházel s podnikatelem El-Talabanim. Právě ten kriminalistům pomohl případ rozkrýt jako spolupracující obviněný. Většina spoluobžalovaných však jeho výpověď zpochybňuje a poukazuje na jeho nedůvěryhodnost.

„Mou hlavní chybou bylo, že jsem po určitou dobu udržoval kontakty s El-Talabanim. Komunikoval jsem s ním o dění v úřadu městské části. Tím jsem mu pomohl utvářet dojem, že má vliv na dění. Další chybou bylo přijetí peněz za naši spolupráci,“ řekl Švachula. Už dřív uvedl, že od podnikatele dostal milion korun pro budoucí spolupráci. Prý se netýkala veřejných zakázek. Státní zástupkyně Jana Vítková pro Švachulu navrhla čtrnáctiletý trest.

Vinu před soudem znovu odmítl také další bývalý politik Petr Liškutin. Bývalý šéf investičního odboru na radnici Brno-střed už ale dříve přiznal přijetí 70 tisíc korun od dalšího z obžalovaných Michala Unzeitiga. „Chtěl jsem po něm jakousi kamarádskou výpomoc,“ řekl. Vítková pro něj navrhla třináct let odnětí svobody.

Podle něj žádná zločinecká skupina neexistovala. „Policie mě sledovala dva roky. Kdybych páchal systematickou trestnou činnost, musely by existovat hmatatelné důkazy, a ne hypotetické,“ uvedl mimo jiné.

Rozsudky Krajského soudu v Brně v kauze Stoka

Jiří Švachula – bývalý vlivný politik ANO, exmístostarosta Brna-střed. Podle obžaloby vedl organizovanou skupinu, ovlivnil stovky stavebních zakázek a rozděloval úplatky mezi komplice. Měli takto získat 47 milionů korun. Vinu u soudu popřel.

Rozsudek: 9,5 roku, propadnutí části majetku

Navržený trest státním zástupcem: 14 let, propadnutí majetku zajištěného policií

Saman El-Talabani – brněnský podnikatel iráckého původu. Klíčový svědek, usiluje o status spolupracujícího obviněného. Odsouzen v jiné kauze obřích daňových úniků, policii na Stoku navedl. Měl vazby na politiky, podle obžaloby vybíral úplatky na Brně-střed i v městských částech.

Rozsudek: souhrnný trest 6 let i za předešlou trestnou činnost, peněžitý trest 1 milion korun, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 10 let

Navržený trest: 4,5 roku, peněžitý trest 500 tisíc korun, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 10 let

Petr Liškutin – bývalý člen ANO a šéf investičního odboru na Brně-střed, bývalý místostarosta brněnských Ivanovic. Podle svědectví se podílel na machinaci zakázek, vinu popírá.

Rozsudek: 3 roky s podmíněným odkladem na 5 let, propadnutí 252 tisíc korun, peněžitý trest: 2 miliony korun, zákaz činnosti ve státní správě na 10 let

Navržený trest: 13 let, peněžitý trest 2 miliony Kč, propadnutí zabavených 252 tisíc Kč

Petr Kosmák – bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části. Měl vliv na stovky řemeslných prací. U soudu se přiznal, že od firem úplatky vybíral. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Rozsudek: souhrnný trest 3 roky s podmíněným odkladem na 5 let, propadnutí 3,729 milionu korun

Navržený trest: 3 roky s podmíněným odkladem 5 let, propadnutí přibližně 4 milionů zabavených korun

Lubomír Smolka – podnikatel ve stavebnictví, spolumajitel obžalované firmy Kros-stav. U soudu se přiznal, že pomohl vytipovat firmy, které se budou účastnit zmanipulovaných řízení na opravy obecních domů. Policii řekl o údajné korupci v městských firmách.

Rozsudek: 3 roky s podmíněným odkladem na 5 let, peněžitý trest: 3 miliony korun, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 10 let

Navržený trest: 2 roky a 10 měsíců, peněžitý trest 1,5 milionu Kč, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 10 let

Pavel Ovčarčin – podnikatel, který působil jako „pošťák“ – předával neveřejné informace o zakázkách. Společník Samana El-Talabaniho. Před soudem stál také v kauze obřích daňových úniků. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Rozsudek: 6 let souhrnný trest i za předešlou trestnou činnost, peněžitý trest: 500 tisíc korun, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 5 let, propadnutí 30 tisíc korun

Navržený trest: 7,5 roku (souhrnně i za kauzu krácení DPH), pokuta 500 tisíc Kč, propadnutí 30 tisíc korun zabavených při domovní prohlídce, zákaz činnosti ve veřejných institucích na 5 let

Jiří Hos – vlivný brněnský politik a dlouholetý člen ODS. Podle svědectví obžalovaných pomáhal s výběrem firem u některých zmanipulovaných zakázek.

Rozsudek: souhrnný trest 3 roky s podmínečným odkladem na 5 let, peněžitý trest 3 miliony Kč

Navržený trest: 7 let, peněžitý trest 1 milion Kč

Michal Unzeitig – podnikatel, který měl předat úplatek. Podle policie nebyl součástí zločinecké skupiny.

Rozsudek: 1 rok s podmíněným odkladem na 2 roky, peněžitý trest: 250 tisíc Kč

Navržený trest: 2 roky s podmíněným odkladem na 4 roky, peněžitý trest 250 tisíc Kč

Luboš Krejčí – podnikatel, který se svou společností podle obžaloby manipuloval s veřejnými zakázkami, ale neměl být součástí zločinecké skupiny. Vinu popírá.

Rozsudek: 1 rok, s podmíněným odkladem na 2 roky, peněžitý trest 250 tisíc Kč

Navržený trest: 2 roky s podmíněným odkladem na 5 let, peněžitý trest 250 tisíc Kč

Kros-stav, UNO – stavební společnosti, které byly podle obžaloby zapojené do „cinklých“ výběrových řízení a získávaly různé zakázky.

Rozsudek: Kros-Stav – peněžitý trest 1 milion Kč, zákaz plnění veřejných zakázek na 5 let, UNO – peněžitý trest 300 tisíc Kč, zákaz plnění veřejných zakázek na 3 roky

Navržený trest: peněžitý trest 1 milion Kč (Kros-stav), zákaz plnění veřejných zakázek na 5 let, 250 tisíc Kč (UNO), zákaz plnění veřejných zakázek na 3 roky

Petr Kalášek – podnikatel, podle obžaloby vybíral úplatky. Vinu popírá.

Rozsudek: zproštěn obžaloby

Navržený trest: 12 let, peněžitý trest 2 miliony korun

Ivan Trunečka – podnikatel. Jeho společnosti získávaly stamilionové zakázky v městské firmě Teplárny Brno, kde seděl ve vedení syn dvojky ANO Jaroslava Faltýnka Jiří. Také jeho policie podezřívá, ale trestně nestíhá. Trunečka vinu odmítá.

Rozsudek: zproštěn obžaloby

Navržený trest: 12 let, peněžitý trest 3 miliony korun, propadnutí téměř 2 milionů Kč

Naopak stavbař Lubomír Smolka, který má také status spolupracujícího obviněného, znovu projevil lítost. Už dříve přiznal, že pomáhal vytipovat firmy, které se budou účastnit zmanipulovaných řízení na opravy obecních domů. „V roce 2015 došlo k mému fatálnímu selhání. Přistoupil jsem na spolupráci. Odnesla to moje rodina, známí, obchodní společníci. Do konce života s tím budu žít,“ řekl u soudu.

Obžalobě čelí i jeho firma Kros-stav. Oba před soudem zastupuje obhájce Boris Vágner. Podle něj nelze za jednání Smolky jako předsedy představenstva odsoudit celou firmu se čtyřiceti zaměstnanci. „I ze skutkových zjištění a závěrů státního zastupitelství vyplývá, že o této trestné činnosti věděli z celé společnosti pouze dva lidé,“ zdůraznil obhájce.

Advokáti obžalovaných v závěrečných řečech opakovaně zpochybnili výpovědi spolupracujícího obviněného Samana El-Talabaniho. „Myslím si, že obhajoba zastává jednotné stanovisko, že obžalovaný El-Talabani věrohodnou osobou není,“ uvedl obhájce Ivana Trunečky.

Někteří také poukazovali na to, že podle nich nejsou důkazy pro existenci organizované zločinecké skupiny. „Nejsou kumulativně naplněny její definiční znaky. Ve vztahu k mému klientovi nebylo prokázáno naplnění podmínky společenství nejméně tří osob. Dále nebyla prokázána vnitřní organizační struktura nebo rozdělení funkcí,“ řekla obhájkyně politika ODS Jiřího Hose Soňa Bernardová.

Státní zástupkyně už v pondělí řekla, že není pochyb o vině obžalovaných. S ohledem na „neuvěřitelné množství ovlivněných zakázek“ si podle ní nemohou pamatovat všechny detaily a vypovídat úplně stejně.

Obžaloba se opírá o výpovědi spolupracujících obviněných, včetně El-Talabaniho. Toho obhájci vykreslují jako beskurpulózního vyděrače. Naopak Vítková podotkla, že například nahrávka jeho schůzky s Petrem Kaláškem svědčí o opaku. „Namísto rozhovoru vyděrače, ze kterého jde strach, jsme slyšeli naprosto přátelský rozhovor dvou osob spolupracujících na nějakém společném zájmu,“ řekla také.

Podle policejní verze obžalovaní ovlivnily desítky veřejných zakázek, především na opravy velkých bytových domů. Stavební firmy uměle navyšovaly ceny, úplatky se pohybovaly mezi pěti a patnácti procenty ze zakázky.

Reklama

Doporučované