Hlavní obsah

Věštění z koule i astroložka. Jak se Babiš připravoval na druhou vlnu

Sestřih výroků z poselství „Čau lidi“. Jak premiér sám říká: „Je třeba si připomínat věci. Všichni stárneme a zapomínáme.“Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ani koronavirová krize nezabránila premiérovi, aby dále každou neděli natáčel svá informační videa. Jejich obsah však s odstupem času nepůsobí jako ideální návod, jak epidemii zvládnout.

Článek

Tento týden vláda opět přitvrdila v omezeních v nouzovém stavu. Platí zásadní omezení opuštění bydliště a veřejný život se prakticky zastavil. V létě to přitom z premiérových videí vypadalo, že situace je zcela pod kontrolou.

„Vir nikdy neodešel, nemůžeme mluvit o druhé vlně, když ta první nikdy neskončila.“ Těmito slovy reagoval premiér Andrej Babiš minulý týden na interpelace poslanců ve Sněmovně. Ještě v létě přitom mluvil jinak.

„Prosím, nebojte se. Nebojte se toho viru. Samozřejmě ta první vlna proběhla, zvládli jsme ji úspěšně a jsme připraveni na tu druhou vlnu. Ta možná ani nepřijde,“ uvedl Babiš ve svém pravidelném týdenním hlášení 7. června. Nejde o jedinou zmínku. O tom, jak Česká republika skvěle první vlnu zvládla, mluvil téměř v každém videu.

V létě, kdy se měla země připravovat na druhou vlnu epidemie, se tak diváci dozvídali, že hlavní zbraní premiéra je „selský rozum“, nebo že je na podzimní nárůsty systém připravený. Rozvolňování opatření pak podle premiéra vláda dělala na základě společenské poptávky. Přiznal to v polovině září. Navzdory tomu, že sám o pár měsíců dříve tvrdil, že toto spadá do kompetence hygien.

Stejně tak Babiš vyzýval k tomu, aby se společnost sjednotila a táhla za jeden provaz. Ten samý Babiš, který prohlásil, že mladí nechtějí nosit roušky. Nedokládá to však žádným výzkumem. Z reportáže Seznam Zpráv z demonstrace proti opatřením to přitom vypadá, že problém s nařízeními je mezigenerační.

Samozřejmě je třeba mít na paměti, že nový koronavirus vytvořil extrémní situaci a zkoušet v průběhu pandemie cokoliv plánovat je nevyzpytatelné.

O to víc je však třeba, aby prohlášení veřejných činitelů byla jednoznačná, jasná a neměnila se na týdenní bázi. Zlepšení komunikace ostatně bylo dalším z častých témat nedělních reportů. Ten samý předseda vlády, který apeloval na jednoznačná sdělení, přitom ve svých videích opakovaně propagoval astrologii a jeho vyjádření šla často přímo proti stanovisku odborníků.

Jako příklad může sloužit výrok, že virus již není tak agresivní, nebo že lidé, kteří koronaviru podlehli, umírali „s covidem“ a ne na něj. Ani jedno z toho zdravotníci, epidemiologové nebo virologové definitivně nepotvrdili. Babiš v nedělních hlášeních také věštil budoucnost republiky na základě astrologických principů, nebo vtipkoval s křišťálovou koulí. Podle svých slov se na základě astrologie nerozhoduje, ale věří jí.

Vedle vládních poradců a odborníků tak premiér volal i švýcarsko-české astroložce. To od ní se ústavní činitel dozvěděl, že nás díky „novoluní v Raku čeká rozkol v politické oblasti a že se naše naděje a cíle mohou ocitnout ve slepé uličce“. Na obhajobu pseudovědy měl ve videu připravenou důkladnou rešerši. I když sám přiznává, že astrologie vědou není.

Možná i proto se na konci srpna rozhodl číst dopisy, které mu píší lidé, navzdory tomu, že se v nich objevovaly zavádějící informace, které touto cestou dostával více do veřejného prostoru. O měsíc později přitom před podobnými informacemi sám varuje. Ve svém zatím posledním videu pak vyčinil celému národu za nedostatek ohleduplnosti.

To, jak šťastný byl nápad jít v krizi na farmářské trhy, kde se ne vždy dodržovala opatření, je na jinou debatu. Důležité je, že akce byla povolená. Navíc opatření i doporučení se mění rychle. A informace z Babišových videí zjevně také nemusí platit dlouho. Podívejte se sami.

Sestřih těchto výroků je v hlavním médiu článku. Vždyť jak premiér sám říká: „Je třeba si připomínat věci. Všichni stárneme a zapomínáme.“

Reklama

Doporučované