Hlavní obsah

Většina evropských firem neřeší emise. Objem skleníkových plynů přesahuje produkci států

Evropské firmy většinou nezavádí limity pro emise skleníkových plynů.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Většina evropských firem nezavádí limity pro emise skleníkových plynů. Pouze třetina aktivních společností stihne snížit emise do roku 2025.

Článek

Většina firem vnímá klimatické změny jako obchodní hrozbu. Přesto pro regulace emisí nepodnikají účinné kroky. Z firem, které se zavázaly ke snížení emisí, stihne pouze třetina dostát svého závazku do roku 2025.

Britská organizace CDP (Carbon Disclosure Project), která podporuje firmy snažící se regulovat znečištění, vydává každoročně takzvaný „A-list“. Na seznamu jsou uvedeny společnosti, které jsou nejšetrnější k životnímu prostředí.

Evropské firmy na seznamu zabírají zhruba polovinu. Nevoli vzbudilo zařazení některých fosilních společností jako Engie, Naturgy Energy Group SA, Neste Oyj nebo potravinářské společnosti Nestlé.

„Jestli mají tyto firmy představovat výkvět společností šetrných k životnímu prostředí, tak máme opravdu velký problém,“ řekl Pascoe Sabido, mluvčí neziskové organizace CEO (Corporate Europe Observatory), která sleduje vliv firemního lobbingu na politiku v Evropské unii.

CDP letos získala informace o emisích od více než 800 evropských společností. Z údajů vyplynulo, že evropské firmy vyprodukovaly více skleníkových plynů než celá Velká Británie, Francie a Německo dohromady.

Reklama

Doporučované