Hlavní obsah

Většina muzeí v Královéhradeckém kraji otevře v úterý 12. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzea v Královéhradeckém kraji se chystají na první návštěvníky po více než měsíční vynucené přestávce. Většina z nich otevře v úterý 12. května.

Článek

Obnovení provozu budou provázet opatření proti šíření koronaviru, jako jsou dezinfekce, roušky i povinné rozestupy. ČTK to řekli zástupci muzeí.

Muzea jsou pro veřejnost uzavřená od poloviny března. V některých zařízeních připravují prodloužení termínu současných výstav.

Muzeum východních Čech (MVČ) v Hradci Králové, největší muzeum v kraji, otevře v úterý 12. května, a to včetně muzejních knihoven. Kavárna obnoví provoz 25. května. K vidění bude i nadále výstava „Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole“ a výstava gotického a raně renesančního umění východních Čech „Uprostřed Koruny České“.

Virtuální programy a pořady, které vznikly v době uzavření historické budovy, budou dostupné na webu muzea i nadále. Muzeum války 1866 na Chlumu, které pod MVČ spadá, zůstane z technických důvodů do odvolání zatím zavřené.

Také Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v souvislosti s uvolňováním koronavirových opatření otevře svá čtyři muzea v Harrachově, Jilemnici, Pasekách nad Jizerou a Vrchlabí 12. května. Infocentra Správy KRNAP jsou už v provozu. „Návštěva muzeí bude do konce června bez průvodce. Na květen už také plánujeme akce pro veřejnost, jako třeba fotovycházku,“ řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, včetně poboček v Rokytnici v Orlických horách a ve Vamberku, otevře většinu prostor v úterý 12. května. Orlická galerie a Výstavní sály muzea ve druhém patře rychnovského Kolowratského zámku obnoví provoz z technických důvodů až v úterý 26. května.

V jičínském muzeu budou od 12. května stále k vidění výstava „Vajíčka z přírody“ a expozice „Severočeská sbírka“, která představuje kolekci výtvarníků se vztahem k severním Čechám.

Muzeum v Jičíně kvůli mimořádným opatřením změnilo dramaturgii výstavního plánu. „Rozhodli jsme se pro prodloužení obou výstav, čímž došlo ke zrušení některých plánovaných výstav a k posunům některých plánovaných termínů výstav,“ uvedl ředitel muzea Michal Babík.

Například výstava „Konírna čarokrajná Divadla bratří Formanů“ se po změně chystá na začátek července.

Reklama

Doporučované