Hlavní obsah

Vězeňská služba má nového šéfa, Dohnal na vlastní žádost skončil

Foto: Profimedia.cz

Končící šéf Vězeňské služby Petr Dohnal

Reklama

Petra Dohnala vystřídá jeho dosavadní náměstek Simon Michailidis. Dohnal bude u sboru nadále působit jako civilní náměstek.

Článek

Dlouholetý generální ředitel Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal končí v čele bezpečnostního sboru. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jmenuje na jeho místo Simona Michailidise, který se funkce ujme od pátku.

„Změna na pozici generálního ředitele Vězeňské služby ČR zajistí stabilitu a kontinuitu ve vedení tohoto bezpečnostního sboru. Postupujeme v souladu se zákonem, pan náměstek byl v příslušné třídě, a splňuje tak zákonné požadavky, proto nebylo potřeba konat výběrové řízení na uvolněnou pozici,“ uvedla k tomu Benešová. Doplnila, že Dohnal funkci zastával i v nelehkém období pandemie, a proto jeho rozhodnutí rozumí.

Brigádní generál Michailidis je jedním ze tří Dohnalových náměstků, v gesci má vzdělávání a odborné zacházení. U sboru působí 28 let. Dohnal se stane jeho náměstkem pro zdravotnictví a správní činnosti.

Michailidis vystudoval Husitskou teologickou fakultu Univerzity Karlovy. U VS začínal jako strážný v opavské vazební věznici. Později byl dozorcem ve Stráži pod Ralskem, kde se v roce 2010 stal ředitelem. O šest let později přešel na generální ředitelství. Dlouhodobě se zabývá zaměstnáváním odsouzených, programy vzdělávání zaměstnanců a příslušníků bezpečnostního sboru, vzděláváním vězňů v rámci středního odborného učiliště nebo spoluprací s neziskovým sektorem.

V ředitelské funkci bude Michailidis v nejbližší době řešit dostavbu detenčního ústavu v areálu pankrácké věznice, s jehož otevřením VS počítá na začátku příštího roku. V prvním pololetí roku 2022 plánuje sbor také rozšíření kapacit ve věznici Světlá nad Sázavou.

Podle zákona o Vězeňské službě jejího generálního ředitele jmenuje i odvolává ministr spravedlnosti, kterému ředitel odpovídá za činnost VS. Funkční období šéfa bezpečnostního sboru je pětileté, mandát nesmí tentýž člověk opakovat více než dvakrát za sebou.

Nejdéle sloužící šéf

Generálporučík Dohnal se stal nejdéle sloužícím šéfem VS od doby jejího vzniku. Ve funkci byl od prosince 2012, mandát by mu tak vypršel na sklonku příštího roku. V dubnu 2014 jej odvolala tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) s argumentem, že byla nespokojená s jeho přístupem k ministerské kontrole. Na jeho místo dosadila Pavla Ondráška, Dohnal se ale proti odvolání úspěšně ubránil u soudu.

Dohnal, který vystudoval psychologii, nastoupil k VS na počátku 90. let. Působil v pankrácké věznici - nejprve jako strážný, poté vedl oddělení prevence a stížností a následně i celou instituci. Potom se přesunul na generální ředitelství.

Reklama

Doporučované