Hlavní obsah

Věžní hodiny více než desítky pražských památek čeká oprava

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Hodiny na věžích více než desítky pražských památek letos čeká generální oprava. Opraveny budou například na věži svatého Mikuláše na Malostranském náměstí nebo svaté Ludmily na náměstí Míru.

Článek

„Opravy provede městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se o městské hodiny stará,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Hlavní město Praha má na svém území v majetku celkem 57 věžních a 458 veřejných hodin.

„V prvních čtyřech měsících letošního roku jsme již revitalizovali hodiny na kostele sv. Remigia v Čakovicích, hodiny Geologického ústavu v Klárově a jako zatím poslední přišly na řadu hodiny kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí,“ uvedl radní Jan Chabr.

Nejdříve jsou hodiny prohlédnuty na místě, kdy odborníci zjistí, v jakém jsou stavu. Následně je demontují a převezou do hodinářské dílny. „Obnovujeme číselníky a kontrolujeme všechny mechanické i elektrické části stroje. Ty, které to potřebují, opravujeme. Z dílny hodiny putují zpět na věž, kde jsou kompletovány a uvedeny do provozu. Na závěr ještě vždy děláme revizi elektrické instalaci po opravě,“ uvedl předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

THMP se chce podle Jílka zaměřit rovněž na modernizaci uličních hodin. „Zejména na uličních hodinách plánujeme nasadit dálkové řízení a dálkové seřizování tak, aby nám lidé nemuseli volat, že po výpadku elektrické proudu přišli pozdě třeba na schůzku,“ uvedl Jílek.

Reklama

Doporučované