Hlavní obsah

Více než třetina Rusů schvaluje invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968, ukázala studie

Foto: ČTK

Tank v srpnu 1968 na pražském náměstí Republiky.

Reklama

„Tyto události jsou vytlačovány z paměti veřejnosti,” řekl britskému serveru The Guardian Lev Gudkov z výzkumného ústavu Levada, který stojí za průzkumem.

Článek

Více než třetina dotázaných Rusů souhlasí se sovětskou okupací Československa v roce 1968 a téměř polovina účastníků výzkumu uvedla, že o invazi nic neví.

Exkluzivní data z nové studie „Propaganda Brežněvovy éry, stereotypy sovětského období” zpracovaná ruským nevládním výzkumným ústavem Levada Center zveřejnil britský server The Guardian.

Podle průzkumu viní z invaze více než pětina Rusů západní země a jejich podvratné akce, které měly rozdělit komunistický blok. Úterní 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se i přes svůj historický význam v Rusku nijak výrazně připomínat nebude – ruští politici a média o něm zpravidla mlčí.

„Obecně vzato, úřady nechtějí tomuto výročí věnovat pozornost,” uvedl Andrej Kolesnikov z think tank centra Carnegie v Moskvě.

Podle některých lidí se v Rusku čím dál více objevuje nostalgie vůči časům Sovětského svazu, které jsou spojovány s vítězstvím nad nacistickým Německem. Na méně zářné momenty sovětské historie pak Rusové zapomínají, nebo je interpretují po svém.

„Tyto události jsou vytlačovány z paměti veřejnosti,” řekl Lev Gudkov z výzkumného ústavu Levada.

Konkrétní čísla hovoří za vše. S vysláním vojsk do Československa souhlasí zcela nebo z velké části 36 procent Rusů. Problém uvést, zda byla invaze v pořádku, či ne, mělo 46 procent dotázaných. Při průzkumu v roce 2003 stejně odpovědělo jen 34 procent lidí.

Jen deset procent mladých lidí ve věku od 18 do 35 let podle Gudkova vědělo o existenci pražského jara. „Mladí lidé nevědí a nechtějí vědět o tom, co se dělo,” uvedl.

Výsledky průzkumu podle Gudkova zrcadlí populární reakce veřejnosti na podobné ruské geopolitické akce, například ruskou anexi Krymu v roce 2014. „Jde o projev amorality obří síly, která se stala základem imperialistického obrození Putinova Ruska a podpory anexe Krymu,” řekl Gudkov.

Pohled Rusů na invazi do Československa podle Levada Center mohly ovlivnit i četné konspirační teorie.

Reklama

Doporučované