Hlavní obsah

Vichřice má už čtyři oběti, část domácností je stále bez proudu

Vichřice má už čtyři oběti, část lidí je nadále bez proudu.

 

Reklama

Čtvrtou známou obětí vichřice Herwart je osmdesátiletý houbař. Zabil ho padající strom stejně jako další tři lidi. Stále také kvůli popadaným stromům nejezdí některé vlaky. V šesti krajích nadále platí kalamitní stav. Počtem obětí se nedělní vichřice vyrovnala orkánu Kyrill z roku 2007.

Článek

Muž zemřel v neděli odpoledne u Veliše na Benešovsku, potvrdila dnes ČTK mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Dříve potvrzenými oběťmi jsou mladá žena z Třebíčska, třiaosmdesátiletý muž z Jičína a muž z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Jičínská radnice dnes kvůli možným pádům stromů varovala lidi před vstupem do parků, na hřbitovy a do lesů.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zvýšil odhad škod z nedělní vichřice na 1,4 milionu metrů krychlových poškozeného dřeva z původního jednoho milionu. Jde asi o 1,4 milionu stromů. Nejvíce poškozené jsou lesy v Karlovarském kraji a na Vysočině.

Vichřice v neděli přerušila dodávky elektřiny ke zhruba půl milionu odběratelů energetické firmy ČEZ. Ještě dnes ráno zůstávalo bez proudu přes 11 tisíc odběratelů a bez napětí bylo 450 distribučních trafostanic, popsala situaci mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

V šesti krajích dál platí kalamitní stav. Energetici ho již v pondělí večer odvolali v Plzeňském a Královéhradeckém kraji, v dalších regionech budou podle ČEZ zřejmě kalamitní stavy postupně odvolávány během dneška.

Škody odhaduje ČEZ předběžně na desítky milionů korun. Na odstranění následků vichřice stále pracuje asi tisícovka zaměstnanců společnosti i subdodavatelských firem. „I když se nám daří domácnosti připojovat, práce jdou nyní pomalu. Následkem deště i sněžení je terén velmi podmáčený a máme problém se s těžkou technikou k poruše dostat,“ doplnila mluvčí.

Pojišťovny již mají nahlášeny škody za stovky milionů korun. Vítr poničil i některé památky. Podle Národního památkového ústavu utrpěly především parky a zahrady u objektů ve správě úřadu. Škody památkáři zatím vyčíslují. Největší - okolo 200 tisíc korun - hlásí pražské pracoviště úřadu v ulici Na Perštýně, kterému vítr poničil střechu.

Reklama

Související témata:

Doporučované