Hlavní obsah

Viděl jsem noční stranu Země a prolétal polární září. Největší zážitky z vesmíru

Rozhovor s prvním československým kosmonautem Vladimírem Remkem.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před 40 lety se Vladimír Remek jako první československý kosmonaut podíval do vesmíru. Při brněnských oslavách se potkal s řadou kolegů a pro Seznam.cz řekl, že vybrat z cesty jeden jediný největší zážitek je nemožné.

Článek

Vladimír Remek byl před 40 lety jako první a také poslední Čechoslovák ve vesmíru. Významné jubileum oslavuje v Brně. „Jsem velice rád, že bylo zorganizováno něco, co připomene výročí kosmonautiky v Československu a Česku, a myslím, že se to podařilo,“ řekl Remek.

Remkův let připomíná výstava Vladimír Remek – cesta ke hvězdám, kterou hostí Technické muzeum v Brně. Výstavu jejímu hlavnímu aktérovi pomohla zahájit celá řada bývalých kolegů. „Nedávali jsme si nereálné cíle, pozvali jsme jen ty nejbližší. Ať teritoriálně, nebo historicky, co se týče spjatosti s letem,“ uvedl Remek k výběru hostů. Mezi nimi nechyběl Remkův kolega z výcviku Oldřich Pelčák nebo Jurij Romaněnko, se kterým se setkal na kosmické stanici Saljut 6.

Čtyři dekády starý let má zanedlouho sedmdesátiletý Remek stále v živé paměti. Vybrat ale jeden moment, který se mu do paměti zaryl nejvíce, není jednoduché. „Zážitků byla celá řada. Profesionálních i emotivních. Vrcholem kosmického letu je přiblížení a spojení se s objektem, což se nám povedlo,“ řekl pro Seznam.cz. Ze zmíněných emotivních momentů vzpomíná třeba na to, když z vesmíru viděl polární záři nebo hořící plyn unikající z ropných polí.

Reklama

Související témata:

Doporučované