Hlavní obsah

Vídeňané bydlí výrazně levněji než Pražané. Nový přísný zákon má zaručit, aby to tak zůstalo

Vídeň přijala nové stavební předpisyVideo: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vídeňský parlament přijal z českého pohledu velmi přísnou novelu stavebních předpisů. Pokud bude chtít od příštího roku investor kvůli rezidenčnímu projektu změnit územní plán, bude muset zajistit, aby nájemníci ve dvou třetinách nových bytů platili regulované nájemné.

Článek

Vídeň se tradičně v žebříčcích kvality života umisťuje na prvním místě. Nejinak tomu bylo v indexu společnosti Mercer ani letos. Zatímco druhé místo obsadil švýcarský Curych, který je známý i velmi vysokými náklady na život, Vídeň je v podstatě jeho opakem. Hlavně bydlení je v rakouské metropoli díky stoleté sociální politice velmi dostupné.

Přesto i vídeňské představitele nyní vylekaly rostoucí ceny pozemků a hrozba, že se trend přelije i do cen bytů a nájmů. Město se proto rozhodlo pro z tuzemského pohledu poměrně radikální řešení. Vídeňský parlament schválil nové stavební předpisy, které zavádí stavebníkům povinnost skoro v každém novém bytovém projektu vyčlenit pro „sociální bydlení“ alespoň dvě třetiny plochy.

„Pravidlo se uplatňuje, když přijde investor s tím, že chce stavět na novém pozemku a chce kvůli tomu změnit územní plán. V tom případě mu to umožníme pod podmínkou, že dvě třetiny plochy budou byty s regulovanými nájmy,” vysvětlila systém pro Seznam Zprávy vídeňská radní pro bydlení Kathrin Gaalová.

Co konkrétně se tím ve Vídni snaží skrze tyto zásahy udržet? Město samo vlastní 220 tisíc bytů a v dalších 200 tisících je právě dotovaných neboli se v nich platí regulované nájemné.

Měsíční nájemné za metr čtvereční podle údajů Wiener Wohnen v městském bytě stojí v průměru 9,5 eur (tedy 245 korun). V bytě s regulovaným nájemným to je v přepočtu 180 až 235 korun, v novém programu Smart Housing zaměřeném převážně na mladé to je potom 195 korun.

Vídeňské městské či dotované byty nejsou pouze pro chudé, ale i pro střední třídu. Žije v nich přibližně 60 procent obyvatel, teoreticky na ně má podle kritérií nárok okolo 80 % obyvatel rakouské metropole.

„To je základ našeho systému. Kdyby lidé z daní platili byty jen pro chudé, tak by jim to za chvíli vadilo. Takto ale vědí, že díky naší politice levněji bydlí či mohou bydlet i oni nebo jejich děti,“ říká nový vídeňský starosta Michael Ludwig.

Díky velkému portfoliu regulovaných bytů je poměrně nízké i tržní nájemné, které se pohybuje v přepočtu v průměru mezi 310 až 390 korunami za metr měsíčně.

V Praze město a městské části vlastní jen jednotky procent z celkového bytového fondu. Dostat se k nim je tudíž velmi těžké a tak drtivá většina uchazečů o bydlení musí hledat na trhu. A ve třetím kvartále letošního roku byla podle analýzy společnosti Trigema průměrmná cena inzerovaného nájmu v Praze 345 korun za m2 měsíčně.

Mladý Vídeňan si tak může v programu Smart Housing zažádat o nový dvoupokojový byt o rozloze 53 metrů čtverečních za 398 eur (10 303 korun) měsíčně. jeho pražský vrstevník se musí hledat na trhu, kde stejně velký byt v průměru vychází na 18 285 korun (tedy v přepočtu 706 eur).

Pražan, ač v průměru vydělává výrazně méně peněz, tak musí za bydlení zaplatit o 77 procent víc než jeho vídeňský protějšek.

Reklama

Doporučované