Hlavní obsah

Video: Bez roušek a odstupů. Univerzitní titul se zvrhl v koronapárty

Tým amerického fotbalu Alabama Crimson Tide získal další titul na univerzitním šampionátu, když porazil Ohio State Buckeyes. Slavilo se, jako by nebyla pandemie.Video: @bamainsider, @james_benedetto, @BroadcasterMick

 

Reklama

Tým amerického fotbalu Alabama Crimson Tide porazil v pondělí večer na univerzitním šampionátu Ohio State Buckeyes 52:24. Tisíce fanoušků vyrazily do ulic hromadně slavit titul nehledě na rostoucí počty nakažených.

Článek

Finále bylo dlouho očekávanou událostí. Tým Alabama Crimson Tide pod vedením dnes již trenérské legendy Nicka Sabana měl v letošní sezóně výbornou formu a po zásluze se stal jednoznačným lídrem univerzitního fotbalu.

Starosta Tuscaloosy Walt Maddox už několik dní před finále vzkázal fanouškům, aby se před i po zápase chovali zodpovědně. „Bude čas na oslavu, ale teď není ta správná doba. Všichni máme přátele, členy rodiny, lidi, které známe a milujeme a kteří onemocněli covidem-19. V současné době je naše nemocnice přetížená.“

Jeho slova si k srdci mnoho lidí nevzalo. A stejně jako v předchozích mistrovských sezónách jich okamžitě po zápase vyrazilo několik tisíc slavit na ulici přezdívanou „Strip“, která je plná barů a hospod. Jak je na úvodních záběrech vidět, mnoho z nich nemělo ani zakrytý obličej, ani nedodržovalo sociální odstup.

A to navzdory tomu, že se Spojeným státům nedaří dostat šíření nákazy pod kontrolu od letošního podzimu. Podle statistik listu The New York Times se v posledním týdnu objevilo v zemi průměrně čtvrt milionu nových případů za den.

„Samozřejmě že jsem zklamaný, když vidím, jak velký počet lidí se shromáždil v oblasti Strip,“ řekl starosta Tuscaloosy v úterý ráno na tiskové konferenci.

Jak uvádí The New York Times , naproti tomu fanoušci poraženého týmu slavili po většinou doma. V Ohiu totiž platí přísnější opatření než v Alabamě. Ve státě je například nařízen zákaz vycházení po desáté večer.

V Alabamě tento zákaz neplatí. Lidé v barech a restauracích však musí nosit masky a je omezen počet míst.

V USA neplatí plošné restrikce pro celou zemi, opatření si stanovují samostatně jednotlivé státy, v nichž se jejich přísnost často významně liší.

Alabamští fanoušci tak už odpoledne před zápasem stáli fronty před bary, aby získali lepší místa. Velká část z nich přitom ignorovala doporučení, aby přinejmenším stáli dva metry od sebe.

Policistům se podařilo oslavu rozpustit kolem půlnoci místního času, asi hodinu a půl poté, co začala, uvedl náčelník Brent Blankley z policejního oddělení v Tuscaloose. Bezpečnostní složky během oslav zadržely 14 lidí.

Kvůli nedodržování epidemických nařízení hrozí, že v příštích pár týdnech počet nakažených ve městě dramaticky poroste.

Reklama

Doporučované