Hlavní obsah

„Bezstarostný“ Johnson si vyjel na kole. Porušil vlastní předpisy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson u bicyklu v červenci.

Reklama

Byla to projížďka na kole napříč Londýnem. Teď se z toho stala plamenná diskuse o nejasnosti koronavirových nařízení, která premiér Boris Johnson sám přednedávnem představil. A podle některých i porušil.

Článek

Velká Británie patří momentálně do první pětky nejhůře postižených států světa koronavirovou nákazou. Podle přísných vládních opatření – tedy lockdownu, který Johnson nastolil minulé pondělí – si mohou Britové vyrazit zacvičit ven. Ale neměli by zamířit mimo svou oblast.

Britský deník The Evening Standard však informoval o tom, že se byl premiér projet v neděli na kole v Olympijském parku ve východním Londýně. Což je zhruba 11 kilometrů od Downing Street, kde Johnson sídlí.

Šéf britského kabinetu, který na jaře prodělal covid-19 s těžkým průběhem, se tak stal rychle terčem kritiky. Přisadil si například opoziční člen Dolní sněmovny, labourista Andy Slaughter. „A zase jednou je to ze strany premiéra: ‚Dělejte, jak říkám, ne tak, jak dělám,“ řekl podle veřejnoprávní BBC politik. „Londýn má, co se nákazy týče, skoro nejhorší čísla v zemi. Boris Johnson by měl jít příkladem,“ uvedl Slaughter.

Zatímco labouristé premiéra obviňují z toho, že situaci měří dvojím metrem, Downing Street jakékoliv pochybení svého šéfa popírá. Johnsonův mluvčí uvedl, že jakákoliv nařčení premiéra z pochybení jsou „chybná“. „Předseda vlády cvičil v souladu s veškerými koronavirovými opatřeními,“ uvedl zdroj BBC.

Premiéra ale v parku zahlédli svědci. „Klidně si jezdil na kole ještě s jedním mužem v kulichu, povídali si, zatímco asi čtyři lidé z ochranky jeli na kole za nimi,“ uvedla svědkyně pro britskou zpravodajskou agenturu PA Media.

„Když vezmu v potaz současnou koronavirovou situaci, šokovalo mě vidět ho takhle na projížďce, vypadal tak bezstarostně,“ podotkla žena. „A taky všem radí, aby zůstali doma a neopouštěli své sousedství, neměl by tedy zůstat ve Westminsteru a necestovat do jiných oblastí?“ rozhořčila se Britka.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson v roce 2010, tehdy jako starosta Londýna. Podle britských médií je vášnivý cyklista.

Na to, zda je v pořádku vzdalovat se za nepříliš příznivých koronavirových podmínek 11 kilometrů od svého bydliště, zvlášť když samotná opatření mluví jinak, se zeptali novináři i ministra zdravotnictví. Konzervativec Matt Hancock uvedl, že „je v pořádku jít na dlouhou procházku, při které člověk skončí 11 kilometrů od domova, ale měl by zůstat spíš ve svém sousedství“.

Policejní komisařka: Definujte to lépe

Zdravotní procházky, projížďky a cestování ale představovaly v Británii velké téma ještě před Johnsonovým výletem. Ten ovšem problému dodal potřebnou tečku.

O víkendu totiž policisté v anglickém hrabství Derbyshire pokutovali dvě ženy, které autem vycestovaly 8 kilometrů od svého bydliště, aby se prošly u vodní nádrže Foremark. Každá dostala pokutu 200 liber (asi 5 860 korun) a byla podrobena výslechu. Policisté jim mimo jiné řekli, že s sebou nesmí mít horké nápoje, protože se počítají jako piknik. A ten je zakázaný.

Policie v Derbyshire pokutu v pondělí stáhla a ženám se omluvila. Incident spolu s cyklistickou projížďkou britského premiéra nicméně rozvířil debatu o tom, jak to tedy s pohybem na čerstvém vzduchu v době lockdownu je.

Nyní se na to ptá už i šéfka londýnské metropolitní policie Cressida Dicková. Ta podle listu The Daily Telegraph žádá lepší definici toho, co znamená zůstat ve své „lokální“ oblasti. Její interpretace je například taková, že se mají lidé pohybovat nedaleko svého domova.

Dicková se vyjádřila, že kdyby bylo ve věci více jasno, těžili by z toho nejen policisté, ale i veřejnost. Vláda by proto podle policejní komisařky měla zvážit přesněji formulovaná nařízení.

Jarní 400kilometrový výlet

Otázka delších výletů a porušování koronavirových opatření se v Británii řešila už na jaře při prvním lockdownu. Pravá ruka premiéra Johnsona, jeho poradce Dominic Cummings, například při nařízeních spojených s omezením pohybu obyvatel vzal v dubnu ženu a syna a odjel z Londýna 400 kilometrů na sever do rodného Durhamu k rodičům.

Mluvilo se tehdy i o tom, že kromě samotného přejezdu pak rodina podnikla i výlet do přírody. Soudy z úst členů kabinetu i veřejnosti Cummings tehdy ustál, loni v listopadu nicméně vyšlo najevo, že se chce ke konci roku z veřejného života stáhnout.

Ani Cummings není jediný, kdo porušil koronavirová nařízení. Například bývalý vládní epidemiolog Neil Ferguson na svou funkci rezignoval. Ačkoliv byl jedním z těch, kteří stáli za tvrdými omezeními, Ferguson se navzdory omezení pohybu i nadále stýkal se svou milenkou. A vlastní nařízení tak porušil.

Reklama

Doporučované