Hlavní obsah

Video: Florida po bouři Eta. Ulice měst se proměnily v řeky

Jih Floridy zasáhla tropická bouře Eta. Bouře způsobila v třetím nejlidnatějším státě USA rozsáhlé záplavy, informovala agentura AP. Silný vítr ničil stromy či střechy domů. Na více místech došlo k prudkému vzedmutí hladiny moře.Video: AP

 

Reklama

Jih Floridy zasáhla tropická bouře Eta. Ta si v minulých dnech vyžádala ve Střední Americe desítky mrtvých a stovky pohřešovaných.

Článek

Americké Národní středisko pro hurikány už dříve vydalo výstrahu před přívalovými dešti a bleskovými záplavami. Na některých místech se proto dočasně uzavřely školy, pláže, hromadná doprava a také testovací centra na koronavirus. Byla zrušena část vnitrostátních letů. Většina lodí a dalších plavidel se přesunula do bezpečných přístavů.

Eta se dostala nad americkou pevninu v noci na pondělí, kdy zasáhla souostroví Florida Keys. Bouře ve třetím nejlidnatějším státě USA způsobila rozsáhlé záplavy, informovala agentura AP. Silný vítr ničil stromy či střechy domů. Na více místech se prudce vzedmula hladina moře.

Jak je vidět v úvodním videu, ulice floridských měst se proměnily v řeky, které zaplavily stojící auta a domy. Tamní úřady v prvních hodinách neevidovaly žádné oběti. Velká města jako Miami a Palm Beach evidují desetitisíce domácností bez elektřiny. Guvernér státu Ron DeSantis vyhlásil v sobotu pro jih poloostrova stav nouze.

„Bylo to mnohem horší, než jsme si vůbec dokázali představit, a to jsme se připravovali,“ hodnotil situaci sedmadvacetiletý student z Fort Lauderdale, kterému voda zaplavila byt.

Rozsáhlý bouřkový systém postupoval směrem na západ a meteorologové varovali, že by mohl nad Mexickým zálivem znovu zesílit na úroveň hurikánu a následně zasáhnout jinou část Floridy. Pohyb bouře bedlivě sleduje i kosmická agentura NASA. V sobotu by z tamního Kennedyho vesmírného střediska měla odstartovat posádka tří Američanů a jednoho Japonce, která má odletět k Mezinárodní vesmírné stanici.

+4

Už minulý týden Eta zasáhla několik středoamerických států, na některé přitom udeřila jako mimořádně silný hurikán čtvrté kategorie.

Na mnoha místech způsobila záplavy a zavinila značné sesuvy půdy. V postižených oblastech stále pokračují záchranné práce a pátrání po pohřešovaných. Latinskoamerické země hlásí značné oběti na životech, podrobnosti v přiložené fotogalerii.

Reklama

Doporučované