Hlavní obsah

Video: Jak nebezpečný sport Kok-boru pomohl dát Kyrgyzy a Rusy dohromady

Svět bez obalu: Tradiční kyrgyzský sport Kok-boru, během kterého jezdci na koních soupeří o mrtvé tělo kozy, je v oblasti Střední Asie velmi populární.Video: RFE/RL

 

Reklama

Tradiční kyrgyzský sport Kok-boru, během kterého jezdci na koních soupeří o tělo mrtvé kozy, je v oblasti Střední Asie velmi populární. Etničtí Rusové žijící na území Kyrgyzstánu se díky jezdeckému umu necítí jako cizáci.

Článek

V Kok-boru usilují jezdci dvou týmů přesunout tělo mrtvé kozy na určené místo na soupeřově části hřiště. I v malé vesničce Shabdan v kyrgyzstánském údolí Čuj je tento nebezpečný sport velmi oblíbený. Žili v ní převážně etničtí Rusové. Kok-boru ale pomohl k tomu, že je v této vesnici nyní považují spíše za Kyrgyzy.

Andrej Gomanov a jeho bratr jsou už zkušení jezdci. „Pokud se někde koná Kok-boru, tak tam jsme i my. Ta hra je příliš vzrušující, než abychom zůstali doma,“ směje se Andrej.

Bratři mají ruského otce a kyrgyzskou matku a díky tomu perfektně ovládají kyrgyzštinu. Jejich ruský otec Vitalij říká, že by nechtěl žít na žádném jiném místě na světě. „Jak se říká: Všude dobře, ale doma nejlíp. Nechci žít jinde. Říkám svým dětem, že tohle je nejlepší místo k životu. Mně osobně se tady moc líbí. Vyrostl jsem tu a naučil se i mluvit kyrgyzsky. Bylo to snadné, naučil jsem se to rychle.“

Etničtí Rusové tvořili 80 % obyvatel vesnice, pak se začala řada rodin stěhovat zpět do Ruska. Jiní tu naopak založili rodiny s kyrgyzskými partnery. Ve vesnici nakonec zůstalo 14 ruských rodin.

„Nevím. Ale já svého manžela jako Rusa nevnímám. Každý ho považuje za Kyrgyze,“ říká manželka Vitalije Gomanova.

Ruslan hraje Kok-boru za vesnický tým už tři roky. „Bereme si při hře na nohy chrániče; bez těch byste se mohli zranit. Teď mám na sobě silné plastické chrániče holení. Pak si obujeme boty. Jsou pohodlné a nezaseknou se vám ve třmenu,“ ukazuje přípravu na zápas.

Ve hře je důležitá jak zručnost jezdců, tak i samotných koní. „Výsledek zápasu závisí právě na nich. Pokud se budou pohybovat hbitě a obratně, budete hrát dobře,“ míní jezdec. „První věc, kterou mi tady dali, byl dres a čepice. Úspěšně hájíme čest naší vesnice. Většinou jsme na prvním nebo druhém místě. Nikdy nepřijedeme domů s prázdnýma rukama.“

Ceny jsou opravdu hodnotné. V některých turnajích můžete vyhrát dokonce dům nebo pět aut najednou.

Etničtí Rusové tvoří podle údajů z roku 2019 méně než 6 % obyvatel Kyrgyzstánu. Jejich počet se výrazně snížil poté, co se v roce 1991 rozpadl Sovětský svaz.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované