Hlavní obsah

Video: Jezero změnilo barvu. Vědci zkoumají, proč je růžové

Jezero Lonar patří k největším kráterovým jezerům na světě a nachází se zhruba 500 kilometrů od Bombaje. Vzniklo asi před 50 tisíci lety po pádu meteoritu a je oblíbenou turistickou i vědeckou destinací. Jeho tyrkysová barva se však náhle změnila.Video: twitter.com/sidhant

 

Reklama

Turisticky oblíbené jezero Lonar v západoindickém státě Maháráštra se nečekaně změnilo. Jeho typicky tyrkysová voda je nyní načervenalá. V minulosti se to už přihodilo, ovšem nikoli takto výrazně.

Článek

Náhlá změna vody v jezeře Lonar se stala atrakcí pro turisty, fotografie barevného úkazu začaly okamžitě kolovat po sociálních sítích. A přitahuje i odborníky, kteří nyní zkoumají, co za změnou stojí.

Lonar patří k největším kráterovým jezerům na světě a nachází se zhruba 500 kilometrů od Bombaje. Vzniklo asi před 50 tisíci lety po pádu meteoritu a je oblíbenou turistickou i vědeckou destinací. Zájemce přitahuje nejen výjimečná krajina a vzácné minerály, ale také tyrkysově zbarvená voda, která se nyní jako mávnutím hůlky změnila.

Foto: Profimedia.cz

Jezero bylo mezi turisty oblíbené i díky tyrkysové barvě vody.

Co způsobilo nečekanou změnu, je předmětem diskusí. Úřady odebraly vzorky vody, které se nyní analyzují. Většina odborníků tvrdí, že by mohlo jít například o zvýšenou slanost vody či přítomnost určitých bakterií.

Podle tamního geologa Gajanana Kharata se barva jezera změnila v minulosti už několikrát, nikdy ovšem natolik výrazně. „Díky suchu poklesla hladina jezera. To způsobilo zvýšení koncentrace soli ve vodě. Voda v jezeře je také teplejší, což má za následek přemnožení řas,“ vysvětluje Kharat.

Díky teplejší vodě se podle něj v jezeře přemnožily halobakterie, jednobuněčné organismy, které se vyskytují ve vodách s velmi vysokým obsahem solí. Některé z nich produkují červený pigment, který mohl zbarvení vody způsobit.

Reklama

Související témata:
Tyrkysová

Doporučované