Hlavní obsah

Video: Malá běluha přišla o matku. Osamocenou ji zachránili u břehů Aljašky

Takhle zachránili malou běluhu.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Jednoho z nejznámějších kytovců, kterému hrozí vyhynutí, našli záchranáři v Cookově zálivu u Aljašky. Běluhu, jíž zřejmě matka zemřela nebo ji opustila, převezli na vhodné místo do mořského světa v Texasu.

Článek

U pobřeží Aljašky zachránili ohrožený druh, mořskou běluhu severní. Pětiměsíční kytovec má teď nový domov. Podle agentury AP ho záchranáři převezli do mořského světa SeaWorld v americkém San Antoniu.

Ošetřovatelé velrybu nalezli v Cookově zálivu na Aljašce, kde se druh vyskytuje. Podle pracovníků mořského světa je první běluhou, jež byla z tohoto místa úspěšně zachráněna a převezena. Velryba, kterou záchranáři pojmenovali Tyonek, pak urazila 6500 kilometrů, aby se dostala do svého nového domova v Texasu.

Podle expertů z aljašské společnosti Sea Life by běluha ve volné přírodě bez matky nepřežila. Tyonek nyní zůstává v péči ošetřovatelů a musí se aklimatizovat v novém prostředí.

V Cookově zálivu žije přibližně 330 jedinců, jak uvádí Národní úřad pro oceán a atmosféru. Americká vláda zařadila běluhu na seznam ohrožených druhů už v roce 2008.

Reklama

Doporučované