Hlavní obsah

Video: Na trati nejdražší železnice světa. Leží v Rusku

Svět bez obalu: Údajně nejdražší železnice světa je v Rusku.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krugobajkalská železnice se stala jedinečným úspěchem ruských i zahraničních inženýrů. Byla postavena za vlády cara Mikuláše II. na konci 19. a na počátku 20. století a spojovala západní a východní část Transsibiřské železnice.

Článek

„Je to nejdražší ze všech slavných železnic na světě. Hodně peněz bylo vynaloženo na tunely, na stavbu opěrných zdí a dalších konstrukcí a také na stavbu mostů. A to vše se dělo ve skalnatém terénu poblíž Bajkalského jezera,“ popisuje Jurij Karpov.

Na nejtěžší práce byly nasazeny tisíce vězňů. Ti zde pracovali pod vedením stovek vysoce kvalifikovaných zahraničních specialistů.

„Hlavními kameníky byli Italové, protože byli tehdy nejlepší na světě. V té době se již na východě očekávala válka s Japonskem a bylo nutné tam přepravit hodně lidí a zboží. Tato cesta byla důležitá ekonomicky i strategicky,“ dodává Karpov, který u Bajkalu žije.

Postaveno zde bylo 260 kilometrů železnice se 40 tunely, stovkami mostů, opěrných stěn, viaduktů, ale třeba i kasáren a vojenských stanovišť.

Železnici se říkalo zlatá, a to nejen kvůli její ceně, ale i díky pozoruhodnému výkonu inženýrů a také přírodním krásám, které cestující okolo Bajkalského jezera mohli vidět.

V 50. letech byla velká část železnice kvůli výstavbě Irkutské vodní elektrárny zaplavena a zničena. Nyní je Krugobajkalská železnice jen jednokolejná, pouze 90 kilometrů dlouhá a končí v Port Bajkalu.

Dotovaná trasa stojí pro cestující necelých 1,50 dolaru na osobu. V zimě tu souprava s dvěma vozy jezdí jednou denně, aby udržovala spojení mezi malými osadami na jih od jezera. Místní říkají, že vlak se nejvíce využívá v létě, když k nejhlubšímu jezeru na světě přijedou turisté a železnice je jednou z mnoha místních zajímavostí.

Video, které ukazuje krásy Krugobajkalské železnice, si můžete pustit v úvodním příspěvku nebo v archivu na webu.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované