Hlavní obsah

Video: Nakloněnou loď uvázlou u Norska zachránili. Táhnou ji do přístavu

Bez komentáře: Loď se podařilo zajistit. Remorkéry ji nyní táhnou do Alesundu. V pondělí se však kvůli špatnému počasí a vysokým vlnám naklonila poté, co se část jejího nákladu posunula. Plavidlo následně vyslalo nouzový signál. Dvanáct členů posádky z lodi zachránil vrtulník.Video: AP

 

Reklama

Nizozemskou nákladní loď, která se začátkem týdne dostala do problémů u norského pobřeží, táhnou do bezpečí dvě plavidla. Lodě míří do přístavu Alesund.

Článek

Podle agentury DPA tak už nehrozí, že loď s 350 tunami těžkého topného oleje a 50 tunami nafty na palubě uvázne na mělčině. Panovaly obavy, že by z ní chemikálie mohly uniknout a způsobit v oblasti ekologickou havárii.

Loď Eemslift Hendrika plula z německého přístavu Bremerhaven do Kolvereidu v Norsku. V pondělí se však kvůli špatnému počasí a vysokým vlnám naklonila poté, co se část jejího nákladu posunula. Plavidlo následně vyslalo nouzový signál. Dvanáct členů posádky z lodi zachránil vrtulník. Lodi, dlouhé 112 metrů, mezitím přestal fungovat hlavní motor a vítr a proudy ji unášely k pevnině.

Porouchané plavidlo mělo být do bezpečí odtaženo ve středu, kvůli nepřízni počasí ale byla akce přeložena na čtvrtek, nicméně podle norských úřadů se ve středu odpoledne a večer podmínky zlepšily. Pracovníkům nizozemské společnosti Smit Salvage, která se specializuje na vyprošťování plavidel, se podařilo z helikoptéry dostat na palubu lodi a propojit ji se dvěma remorkéry a zabránit tomu, aby uvázla na mělčině. Přesun lodi do Alesundu potrvá několik hodin.

Než Eemslift Hendrika dorazí do cíle, zůstane v pohotovosti norská pobřežní hlídka. Plavidlo vlastní rejdařství Amasus, bylo postaveno v roce 2015 a slouží k transportu menších lodí a jachet. Ty má na palubě i nyní.

Reklama

Doporučované