Hlavní obsah

Video: Po 44 letech jsou měsíční vzorky zpět na Zemi, přivezla je Čína

Kapsle čínské vesmírné sondy Čchang-e 5 přepravující vzorky měsíční horniny úspěšně přistála v oblasti Vnitřního Mongolska.Video: AP

 

Reklama

Čínská vláda tvrdí, že se o vzorky měsíční horniny, které mohou přinést nové informace o historii Měsíce i dalších těles sluneční soustavy, podělí i s vědci z ostatních zemí.

Článek

Kapsle čínské vesmírné sondy Čchang-e 5 přepravující vzorky měsíční horniny přistála s pomocí padáků včera krátce před 2:00 místního času (středa 19:00 SEČ). Tam ji následně našly pátrací týmy. Otevřena má být v hlavním městě Pekingu. Je to poprvé od roku 1976, kdy se dopravily vzorky z Měsíce zpět na Zemi. Poslední přivezla sovětská sonda Luna 24.

Čínský prezident Si Ťin-pching označil nejnovější čínskou měsíční misi za historický úspěch a obrovský krok kupředu pro čínský vesmírný průmysl.

Nové horniny jsou mladší než ty, které přivezli Američané a Rusové, a mohou přinést nové informace o vulkanických aktivitách a historii Měsíce a jiných tělesech sluneční soustavy.

Vzorky totiž byly odebrány v oblasti Oceanus Procellarum – česky Oceán bouří – poblíž lokality zvané Mons Rümker na přivrácené straně Měsíce. Daná oblast je z geologického hlediska velmi zajímavá. Donedávna byla totiž vulkanicky aktivní.

Zástupce šéfa čínské národní vesmírné agentury Wu Jen-chua řekl, že se Čína podělí s dalšími zeměmi o data a vzorky měsíční horniny, které při své misi získala. Informovala o tom agentura Reuters.

„Čínská vláda v souladu s dohodami o mezinárodní spolupráci stanoví pravidla zacházení s měsíčními vzorky a daty. Jsme ochotni se podělit s příslušnými zeměmi a zahraničními vědci a některé vzorky jim můžeme předat jako dar,“ řekl Wu na tiskové konferenci.

Zdali se podělí o informace s americkým vesmírným úřadem, jenž má omezenou možnost spolupráce s Čínou, odpověděl, že omezení je „nešťastné“. „Otázka spolupráce závisí na americké politice,“ podotkl Wu.

Reklama

Související témata:

Doporučované