Hlavní obsah

Video: Poslední kritické rádio k Orbánovi utichlo v éteru

Svět bez obalu: Maďarské úřady zrušily nedávno vysílání poslední nezávislé rozhlasové stanice Klubrádió, která byla kritická vůči vládě.Video: RFE/RL

 

Reklama

Maďarské úřady zrušily nedávno vysílání poslední nezávislé rozhlasové stanice Klubrádió, která byla kritická vůči vládě. Rádio bude moci nadále vysílat už jen přes internet.

Článek

Károly Furtoš je penzista a žije ve městě Szigetszentmiklós. Říká, že Klubrádió bude poslouchat i nadále, i když teď už jen na internetu. Založil i facebookovou skupinu posluchačů, která už má nyní 10 000 fanoušků.

„Nějakou dobu jsem tuto stanici na vlnách FM poslouchal, ale pak jí odebrali národní frekvenci a příjem rádia byl mezi těmito panelovými bytovými domy velmi nekvalitní,“ říká Furtoš.

„Kvůli špatnému signálu jsem tehdy přešel na online poslech. Můžete si tak rádio zapnout kdykoli a kdekoliv ho poslouchat. Kvůli tlaku vlády na svobodná média jsem se rozhodl založit i tuto skupinu – aby se lidé mohli navzájem propojit na celostátní úrovni. Odkazuje se tam také na Klubrádió. Je skvělé vidět takovou solidaritu. Nyní, když se všichni dozvěděli, že rádio ztratilo svou pozemní frekvenci, tak se začali hromadně ke skupině přidávat,“ dodává senior a fanoušek rádia.

Zároveň mu ale vadí, že nemůže svou oblíbenou stanici poslouchat i ve svém starém autě.

Mediální rada své rozhodnutí odůvodnila tím, že Klubrádió v uplynulých letech opakovaně porušilo mediální zákon. Stanice, která se zaměřuje na zpravodajství a mluvené slovo, se proti tomu odvolala s přesvědčením, že šlo o menší prohřešky a rada v souladu s platnými právními předpisy měla licenci prodloužit. Navíc v obdobných případech postupovala vůči jiným médiím rozdílně. Podle vedení rozhlasové stanice je skutečným důvodem kritika premiéra Viktora Orbána a jeho vlády v jejich vysílání.

„Jedná se o politické rozhodnutí umlčet stanici – alespoň v éteru. Mám ale špatnou zprávu pro ty, kteří si přejí, aby Klubrádió v Maďarsku přestalo existovat zcela. Nejsou to totiž jen ti, kteří pracují v této rozhlasové stanici, kdo je odhodlán pokračovat, ale také naši posluchači, kteří nás velmi podporují. Odteď totiž budou moci sledovat Klubrádió na internetu. Už nyní existuje spousta aplikací, které to umožňují,“ říká ředitel rádia Andras Arato.

Evropská unie vyšetřuje Maďarsko kvůli ohrožování nezávislosti soudnictví, médií i nevládních organizací. Zároveň evropské orgány požádaly Maďarsko, aby podniklo urychlené kroky a zajistilo, aby rozhlasová stanice Klubrádió mohla pokračovat ve vysílání na své současné frekvenci. Komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová reagovala na Twitteru i na zprávy o zrušení vysílání Klubrádia: „Další hlas, který byl v Maďarsku umlčen, další smutný den pro svobodu slova.“

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované