Hlavní obsah

Video: Sněhová kalamita paralyzovala Japonsko. Sníh komplikuje dopravu

Bez komentáře: S neobvykle vydatnými sněhovými přívaly se Japonsko potýká už několik dní. Mokrý sníh na mnoha místech polámal desítky stromů, které zpřetrhaly elektrické vedení a zablokovaly silnice.Video: AP

 

Reklama

Přes 100 aut uvázlo kvůli vydatnému sněžení na silnici v prefektuře Fukui. O pomoc s vyprošťováním byla požádána i armáda. S neobvykle vydatnými sněhovými přívaly se Japonsko potýká už několik dní.

Článek

Nejvíce postiženými oblastmi jsou pobřežní prefektury Niigata, Toyama, Išikawa a Fukui na největším japonském ostrově Honšú. Podle meteorologů napadlo v těchto oblastech více než dvojnásobek průměrného množství sněhu, než je obvyklé pro tuto roční dobu. Kalamita si už vyžádala osm lidských životů a stovky zraněných.

V neděli naměřili 233 centimetrů sněhu ve městě Joetsu a 103 centimetrů ve městě Fukui, kde byl překonán dva roky starý rekord. Vydatné sněžení pak paralyzovalo veškerý život v oblasti.

Japonská meteorologická agentura (JMA) už v předchozích dnech vydala varování před ledovkou, popadanými stromy a doporučila omezit cestování v postižených oblastech.

+4

Mokrý sníh na mnoha místech polámal desítky stromů, které zpřetrhaly elektrické vedení a zablokovaly silnice. Řidiče sníh zasáhl zvlášť nepříjemně. Špatné počasí způsobilo, že mnoho vozů uvázlo v hlubokém sněhu uprostřed dálnice. Ty následně musela vyprostit těžká technika. Kvůli vydatnému sněžení se v řadě měst tvořily dopravní zácpy. Zpoždění hlásily i vlakové spoje.

Podobná kalamita přitom postihla Japonsko před několika týdny, kdy více než tisícovka japonských řidičů strávila noc v obří dopravní koloně na dálnici Kanetsu.

Úřady doporučují, aby si lidé dávali pozor na padající sníh ze střech a zároveň je kontrolovali kvůli hrozbě prolomení. Podle japonské meteorologické agentury bude sněžení pokračovat i v následujících dnech.

Reklama

Doporučované