Hlavní obsah

Video: Tábor pro migranty vzplál, stovky jich musí spát na mraze

Svět bez obalu: Stovky migrantů musí spát v zimě venku. Jejich tábor na severozápadě Bosny zničil požár.Video: RFE/RL

 

Reklama

Migrační centrum pro 1200 lidí na severozápadě Bosny zachvátil požár už 23. prosince. Úřady se od té doby nemohou dohodnout, kam běžence přesunout. A ti zůstávají v katastrofálních podmínkách.

Článek

Více než 1000 uprchlíků z Asie, Blízkého východu a severní Afriky nyní tráví chladné noci ve stanech či v provizorních přístřešcích.

Požár vypukl krátce poté, co Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) oznámila, že kvůli nevyhovujícím podmínkám bude tábor Lipa poblíž města Bihać uzavřen.

Příčiny požáru dosud policie vyšetřuje, místní tisk s odkazem na nejmenovaného představitele OSN uvedl, že jej patrně zapálili sami běženci.

Armáda začala stavět novou budovu, kde by měla být k dispozici elektřina i topení. Ale zařízení není doposud hotové a není ani jasné, kdy by se tam mohli migranti přestěhovat.

Tábor Lipa byl otevřen jako provizorní stanoviště pro letní období. Bosenští úředníci plánovali přemístit obyvatele Lipy už koncem prosince, ale nedokázali uzavřít dohody o nové lokalitě.

Všichni tak zůstávají nadále v Lipě. Mezinárodní organizace OSN pro migraci označila celou situaci za „katastrofální“.

V posledních několika letech přišly do Bosny s nadějí, že budou moci pokračovat dál do západní Evropy, desítky tisíc migrantů. Mnoho z nich ale v této zemi zůstává. EU poskytla nebo se zavázala poskytnout Bosně a Hercegovině více než 85 milionů eur, aby tuto krizi zvládla. Po požáru tábora přislíbila další příspěvek v hodnotě 4,3 milionu eur.

Pro stovky lidí, kteří v tomto táboře zůstávají, však existuje jen malá naděje, že budou moci strávit následující zimní dny v teple a bezpečí.

Podrobnosti v úvodním videu. Příspěvek najdete také v archivu na webu Seznam Zprávy.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované