Hlavní obsah

Video: Ženeva se před schůzkou Biden–Putin proměnila v pevnost

Bez komentáře: Švýcarská Ženeva se proměnila v pevnost. Na bezpečnost prezidentů USA a Ruska dohlíží na 3 500 členů bezpečnostních složek.Video: AP

 

Reklama

Setkání prezidentů Spojených států a Ruska v ženevské vile La Grange proměnilo švýcarské město na břehu jezera v rušné mraveniště s tisícovkami policistů, vojáků, diplomatů a novinářů.

Článek

Na letišti už přistály hned dva americké prezidentské speciály Air Force One v doprovodu vlastních zásobovacích cisteren, přílet ruské delegace se očekává po poledni.

Podle švýcarského listu Le Temps bude na bezpečnost prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina a asi 800 členů obou zahraničních delegací dohlížet přes 3 500 příslušníků bezpečnostních složek, dění sledují tři tisícovky novinářů. Pro obyvatele tradičně neutrálního Švýcarska představuje vrcholná schůzka zejména uzavření oblíbeného městského parku a výrazné dopravní komplikace.

Ženeva je zvyklá na návštěvy hlav států z celého světa, dnešní akce je ale podle stanice RTS bezpečnostní a logistickou výzvou. Místní policie požádala obyvatele města, aby omezili cesty po Ženevě, nejezdili auty a pokud možno pracovali z domova. Pokud se opravdu potřebují vypravit do centra, mají k tomu využít městskou hromadnou dopravu. Kvůli dopravním komplikacím vznikla speciální telefonní informační linka. Do některých částí města se během dne lidé dostanou jen s potvrzením, že tam bydlí.

„Švýcaři jsou neutrální, takže nám je svým způsobem jedno, na čem se prezidenti Biden a Putin dohodnou. Víme, že se zde sejdou, ale politický dopad to na nás nemá. Je jasné, že Biden je jiný, než byl Donald Trump, a Putin už jiný nebude. Je to spíš zajímavost, něco jako návštěva zoo. Místní to vnímají jako zmatky a omezení ve městě a nechápou, proč se politické jednání neuskuteční v sídle OSN jako jindy a proč musí zabrat zrovna největší park ve městě,“ uvedl mladý obyvatel Ženevy pro ČTK.

Vedle centra města zažívá největší manévry mezinárodní letiště v Ženevě. Dnešní opatření jsou podle listu Le Temps ještě rozsáhlejší než při návštěvě papeže v roce 2018. Z bezpečnostních důvodů amerického prezidenta doprovází dva identické letouny, oba s označením Air Force One. Ovšem Joe Biden cestuje na palubě jen jednoho z nich, předem se neví kterého. Je to také jediný stroj na světě, jenž nikdy nečerpá pohonné hmoty z místních zdrojů, a Američané palivo vždy přivezou vlastní, předem zkontrolované.

Vybavení ruské delegace, včetně šestimetrové neprůstřelné prezidentské limuzíny, dopraví na místo čtyřmotorový nákladní letoun Iljušin Il-76 a další čtyři stroje. Putin cestuje z jihoruského Soči na palubě svého speciálu Iljušin Il-96-300PU.

Švýcarské vzdušné síly monitorují letecký prostor do vzdálenosti 50 kilometrů od letiště a do výšky šesti kilometrů. Z hotelu InterContinental, kde Joe Biden po dva dny bydlí, se na místo jednání přesune vrtulníkem Marine One. Zbytek delegace pojede v konvoji přes most, prostor střeží švýcarská vodní policie.

Přilehlé oblasti města jsou uzavřené už od čtyř hodin ráno, přestože jednání začne až krátce po poledni. Do zajištění bezpečnosti se zapojí 2 000 příslušníků kantonální policie, což je podle stanice RTS 95 procent příslušníků místní policie. Posílí je ještě 900 policistů z jiných částí země a tisícovka vojáků.

V podvečer budou mít prezidenti Biden a Putin oddělené tiskové konference. Bezpečnostní omezení v Ženevě skončí až po odletu obou státníků ze země.

Reklama

Související témata:

Doporučované