Hlavní obsah

Video: Tak televize v Rusku lidem servírují protesty za Navalného

Svět bez obalu: Podívejte se, jak ruské televize komentují protesty na podporu Navalného.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ty záběry a snímky brutálních zásahů policejních těžkooděnců vůči lidem, kteří vyšli do ulic podpořit opozičního předáka, obletěly svět. Prokremelské televizní stanice ovšem policisty líčí jako celkem milé ochránce pořádku.

Článek

Posuďte sami.

„Policisté nabízeli účastníkům událostí v Krasnojarsku – vzhledem k tomu, že tam teploty klesly na minus 33 stupňů, teplé nápoje, aby se zahřáli v autobusech pro zadržené,“ ukazuje ve vysílání moderátor ruské státní televize Rossija 1. A pokračuje: „Policisté pomohli i muži na kolečkovém křesle dostat se do podchodu a dalšímu postiženému přejít silnici. Doprovázeli těhotnou ženu přes park, aby ji ochránili před protestujícími. Strážci pořádku přesvědčili demonstranty, aby se rozešli, a to tak, že upozornili na současnou složitou epidemickou situaci. A také rozdávali venku čaj a roušky na obličej.“

Tohle je jen jedna z mnoha ukázek, jak státní média v Rusku informuji o protestech na podporu Alexeje Navalného. Bylo přitom doloženo, že ruská policie ve skutečnosti používá proti pokojným protestujícím obušky a dokonce i elektrické šoky.

Během zatím největších protestů v neděli 31. ledna zadrželi policejní těžkooděnci po celé zemi více než 5000 lidí.

Protesty navázaly na demonstrace z předchozího víkendu. Policie se jim snažila zabránit všemi dostupnými prostředky. V Moskvě bezpečnostní složky sáhly k bezprecedentním bezpečnostním opatřením: v okolí Kremlu uzavřely stanice metra, omezily autobusovou dopravu a nařídily uzavřít restaurace a obchody. Západní novináři hovořili o proměně centra města v pevnost s těžkooděnci na každém rohu.

Prokremelské televize však ve vysílání opakují, že se jednalo jen o malý protest.

„Nepovolených shromáždění se zúčastnilo mnohem méně lidí než minulý týden. Pro organizátory to muselo být zklamání,“ můžete v úvodním videu slyšet moderátora. „Podle policie demonstrovalo v Moskvě asi 2000 lidí. A toto číslo zahrnuje i novináře,“ dodává.

Údaje výrazně podhodnocují reálný počet demonstrantů. A nakonec – i počet zatčených během demonstrací je vyšší.

I přes snahu státních médií zkreslit současné dění jsou Navalného podporovatelé odhodláni v protestech pokračovat.

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované