Hlavní obsah

Video: Tchaj-wan posiluje námořnictvo, ukázal obojživelnou válečnou loď

Bez komentáře: V reakci na vyhrocenou situaci spustil Tchaj-wan v úterý novou obojživelnou transportní loď. Plavidlo bude schopné nést různá obojživelná útočná vozidla jako je například AAV-7 nebo vrtulníky.Video: AP

 

Reklama

Napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem se stupňuje. V pondělí do tamního vzdušného prostoru bez povolení vniklo 25 čínských letounů včetně bojových stíhaček a bombardérů. Podle vlády ostrovní země se jednalo o největší podobné manévry.

Článek

V reakci na vyhrocenou situaci spustil Tchaj-wan v úterý novou obojživelnou transportní loď. Jde o první plavidlo z nového námořního programu, jehož cílem je čelit zvýšeným hrozbám z Číny, informovala agentura AP.

Loď bude schopna nést jak různá obojživelná útočná vozidla, jakým je například AAV-7, tak vrtulníky.

Plavidlo je první ze série obojživelných transportních lodí o hmotnosti 10 000 tun, které mají sloužit jako obrana před jakoukoliv čínskou invazí. Slavnostního spuštění se zúčastnila i prezidentka Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen.

„Loď je navržena a postavena v souladu s potřebami národního obranného plánu,“ řekla politička a zároveň dodala, že jde o „důležitý milník pro stavbu lodí v naší zemi.“

Ostrovní země zaznamenala poslední dobou větší vojenskou aktivitu Číny ve svém okolí. Minulé úterý například Čína ohlásila cvičení své flotily v blízkosti ostrova. Její letadlová loď s doprovodnými plavidly se účastnila námořního cvičení poblíž Tchaj-wanu.

Toto pondělí pak do tchajwanského vzdušného prostoru bez povolení vletělo 25 čínských letounů včetně bojových stíhaček a bombardérů. Tamní vláda oznámila, že se jednalo o největší podobné manévry Číny na území Tchaj-wanu za poslední rok.

Tchaj-pej pohyb čínských strojů monitoroval a varovně proti nim vyslal několik vlastních bojových letounů.

Peking incident zatím nekomentoval, píše agentura Reuters.

Tchaj-wan, který Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii, si v posledních měsících opakovaně stěžoval na vojenskou aktivitu čínských vzdušných sil, a to obzvláště v okolí Prataských ostrovů jihozápadně od Tchaj-wanu.

Čína podobné mise dříve označila za ochranu národní suverenity a způsob, jak se vypořádat s „tajnými dohodami“ mezi Tchaj-pejí a Washingtonem.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli odsoudil „agresivní postup pekingských úřadů vůči Tchaj-wanu“ a americká diplomacie minulý týden vydala směrnice, které mají vzájemné kontakty s ostrovní zemí posílit. Pravidla mimo jiné umožní svobodnější setkávání mezi americkými a tchajwanskými představiteli.

Minulý měsíc pak obě země podepsaly memorandum, které předpokládá spolupráci v oblasti bezpečnosti na moři, humanitárních záchranných akcí nebo ochrany mořského prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované