Hlavní obsah

Video: V Afghánistánu zabili další novinářky, útoků v zemi stále přibývá

Svět bez obalu: Rodina zavražděné afghánské moderátorky se obává o svou bezpečnost.Video: RFE/RL

 

Reklama

Teroristická skupina Islámský stát (IS) se na začátku března přihlásila k útoku na čtyři mladé zaměstnankyně televizní stanice ve východním Afghánistánu.

Článek

Tři ženy ve věku 18 až 20 let byly při útoku zastřeleny, čtvrtá utrpěla kritická zranění. Všechny pracovaly pro televizní stanici Enikas TV ve východoafghánském Džalálábádu. Útok se stal, když novinářky jely z práce. Afghánistán se v posledních měsících potýká s vlnou útoků vůči novinářům, lékařům, bojovníkům za lidská práva či státním zaměstnancům.

Na začátku prosince byla v Džalálábádu zastřelena moderátorka stejné stanice Malala Majvandová; také k tomuto útoku se přihlásil IS. Sestra zabité Majvandová se se smrtí vyrovnává težko a říká, že stále nemůže zapomenout na výstřely, které ten den před jejich domem uslyšela.

„Najednou jsem zaslechla výstřel. Můj otec nebyl doma. Tak jsem společně se svými sourozenci běžela ke dveřím,“ popisuje tehdejší události Fatima Hilal.

Fatima říká, že v domě stále nachází mnoho věcí, které ji její starší sestru připomínají.

„Tuto čepici měla moc ráda. Velmi se jí líbila. Nosila ji i na shromáždění, kde se snažila podpořit naše paštunské hnutí Tahafuz. Když přišla domů, požádala mě, abych na čapku dávala pozor. Velmi ji milovala.“

Rodina Malaly už zažila několik podobných rodinných tragédií i v minulosti. Její matka byla před 13 lety zastřelena neznámými útočníky a mladšího bratra zabil výbuch miny. Fatima teď studuje medicínu a říká, že ji právě její sestra ke studiu dodávala odvahu. Otec rodiny Gul Mulla se teď ale obává i o životy svých zbylých dětí.

„Nedej bože, aby došlo k nějaké další tragédii. Chci, aby nás vláda podpořila. Chci bezpečné místo k životu, kde by se mé děti mohly učit a dosáhnout podobných úspěchů jako Malala, ale jen když budou všechny v bezpečí. Nechci, aby šly stejnou cestou, která ji zabila. Úředníci nám v prvních dnech vyjádřili svou soustrast, ale pak na nás zcela zapomněli. Ani nám nezaklepou na dveře,“ říká otec obou dívek.

V lednu zemřel novinář a bojovník za lidská práva Adil Ajmak, na jehož auto zahájili palbu neznámí střelci.

Organizace Reportéři bez hranic (RSF), která hájí svobodu tisku ve světě, označila Afghánistán za jednu z nejnebezpečnějších zemí pro novináře.

Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované