Hlavní obsah

Video: V Bosně a Hercegovině žijí desítky opuštěných dětských migrantů

Svět bez obalu: V Bosně a Hercegovině žijí desítky opuštěných dětských migrantů. Většina z nich se chce dostat do EU.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Bosně se nachází asi 10 tisíc běženců z Asie, Blízkého východu a severní Afriky. Dvě třetiny přebývají v uprchlických táborech. Zbylí živoří na vlastní pěst v opuštěných domech či lesích poblíž hranice s Chorvatskem.

Článek

Desetiletý afghánský chlapec Mohammad žije v Bosně a Hercegovině opuštěn – bez jakéhokoliv příbuzného. Jeho rodiče zůstali v Afghánistánu, on se do Evropy vypravil se svým bratrancem. Tomu se však podařilo dostat do Itálie, zatímco Mohammad spí už řadu měsíců v polorozbořené ocelárně v Bihači.

„Chci se dostat do Francie,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa s tím, že se už šestkrát neúspěšně pokusil přejít hranici do Chorvatska. „Nemůžu mluvit se svým otcem ani s matkou, protože nemám mobilní telefon. Koupil jsem si mobil už dvakrát, ale policie mi ho vždy zabavila a rozbila,“ tvrdí.

Mohammad není zdaleka jediným podobně osamoceným dětským migrantem. „Víme o 30 dětech bez rodičovské péče na území Bosny a Hercegoviny. Žijí na různých místech, jako jsou právě opuštěné domy. Zhruba 20 z nich se stále někam přemisťuje,“ popisuje Tara Kaloputiová ze společnosti Zachraňte děti. Podle jejích poznatků děti cestovaly s příbuznými, nebo přáteli z rodných vesnic.

Teď se marně snaží dostat dál. A mnozí popisují drsné zkušenosti s chorvatskými pohraničníky.

„Chorvatští policisté mě zmlátili a poslali zpět do Bosny. Vzali mi oblečení, kabát i boty a všechno spálili. I můj telefon mi rozbili,“ tvrdí sedmnáctiletý chlapec, který si říká Khan.

Podobně dopadl při střetu s chorvatskými bezpečnostními složkami i patnáctiletý Habibul. Afghánistán opustil už před třemi roky. „Tady ne, ale na jiných místech nás bili a chovali se k nám krutě. Ale to nevadí: Hlavně abychom se dostali do Francie, Belgie, nebo Itálie. A pak: aby nám tam dovolili žít a pracovat,“ svěřil se.

Lidskoprávní organizace opakovaně uvádějí, že chorvatská pohraniční stráž používá násilí, když vrací migranty přes hranici zpět do Bosny. Policie ale tato obvinění popírá.

Všechny děti, se kterými reportéři hovořili, tvrdí, že budou ve svých pokusech přejít hranici do Evropské unie pokračovat.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované