Hlavní obsah

Video: V tchajwanském parlamentu létaly pěsti a vepřové vnitřnosti

Bitka v tchajwanském parlamentu.Video: AP

 

Reklama

Tchajwanští opoziční poslanci vyvolali v pátek značný rozruch v tamním parlamentu, když kvůli vyhrocenému sporu o dovoz vepřového masa z USA hodili na premiéra kbelík s vnitřnostmi. Poslanci se mezi sebou následně poprali.

Článek

Členové opoziční nacionalistické Národní strany (KMT) přinesli v pátek do parlamentu kbelíky plné vepřových vnitřností, které hodili na hlavu tchajwanského premiéra Su Čen-čchanga. Protestovali tak proti rozhodnutí povolit dovoz amerického vepřového od začátku příštího roku.

Poslanci Národní strany protestují od srpna, kdy tamní prezidentka Cchaj Jing-wen oznámila svůj záměr povolit dovoz vepřového z USA. Minulý víkend pochodovali Tchaj-pejí s obřím nafukovacím prasetem, jindy se snaží zabránit premiérovi v jeho parlamentních projevech. I v pátek se ho pokusili přerušit máváním transparentů, vypískat a vytroubit, a když začal mluvit, mrštili po něm syrovými vnitřnostmi.

Nepomohli ani zákonodárci vládní Demokratické pokrokové strany, kteří se před vlastním premiérem pokusili vytvořit bariéru, což vedlo pouze k tomu, že se mezi sebou někteří poslanci začali prát. Podle britského deníku The Guardian není vyústění ve fyzické spory na půdě tchajwanského parlamentu nic neobvyklého.

Opozičním zákonodárcům vadí, že někteří američtí farmáři používají v krmivech doplňkovou látku raktopamin, která je v Číně a v Evropě zakázaná. Jde o stimulant, který urychluje růst svalových tkání a snižuje tuk v mase. Poslanci a část veřejnosti argumentují obavami o bezpečnost amerického vepřového.

„Nemohli jsme si pomoci, abychom neudělali vše pro ochranu lidského zdraví a zajištění bezpečnosti potravin,“ uvedla k protestní akci opozice. Vládní strana ji označila jako „smradlavou“ a „nechutnou“ a vyčetla opozičníkům, že plýtvají potravinami.

Podle vlády nastartuje zrušení zákazu uzavření obchodní dohody s USA. Administrativa Donalda Trumpa posílila během minulých měsíců podporu ostrova dodávkami zbraní a návštěvami vysokých představitelů. V srpnu navštívil Tchaj-wan americký minstr zdravotnictví Alex Azar, v září náměstek amerického ministra obchodu Keith Krach.

Reklama

Doporučované