Hlavní obsah

Francie je na nohou po brutálním zákroku policie. Obětí je známý producent

Foto: Profimedia.cz

Proti policejnímu násilí se v Paříži protestovalo tento týden v souvislosti s násilným odsunem žadatelů o azyl.

Reklama

Jako kdyby se hnutí Black Lives Matter přesunulo ze Spojených států do Francie. Nevysvětlitelný výbuch policejního násilí, kterému byl vystaven hudební producent, pobouřil politiky i širokou veřejnost.

Článek

K události, kterou nyní řeší celá Francie, došlo v sobotu večer v 17. pařížském obvodu. Tři policisté brutálně zbili hudebního producenta Michela Zeclera kvůli tomu, že stál venku před vchodem do studia bez roušky. Ve studiu, kde se policisté uchýlili k násilí, ale byly nainstalované kamery. Celý incident pak zveřejnil na serveru Loopsider novinář David Perrotin.

„Podle původní verze policistů se jim Michel snažil odebrat zbraně a udeřil je. Policisté ale netušili, že jsou filmováni,“ říká Perrotin, jenž má k dispozici 20minutové video dokazující, že policisté lžou. S vyšetřováním incidentu mu pomohli i Michelovi sousedé - i jejich výpovědi ukazují na to, jak se vše seběhlo doopravdy. Video si můžete prohlédnout zde.

Michel se vracel do svého studia v sobotu ve 21:40. Cestou míjel policejní vůz, a protože se chtěl vyhnout případné pokutě, spěchal do domu. Nevšiml si, že tři policisté vyběhli z auta a sledovali ho až domů. „Aniž by cokoliv řekli, vnikli policisté ilegálně do studia a nutili Michela vyjít ven,“ líčí Perrotin, který přesvědčil k výpovědi i zbitého Michela.

Zavřeli dveře a začali mě mlátit

„Dostal jsem strach, nevěděl jsem, zda to jsou skuteční policisté. Poté zavřeli dveře a začali mě mlátit,“ vypověděl poškozený. Jeden z mužů zákona byl v civilu.

Během pěti minut dostal asi dvacet ran pěstí, deset kopanců a patnáct ran gumovým obuškem, zachytil videozáznam. Rány mířily hlavně na hlavu a obličej.

Michel vypověděl, že si byl velmi dobře vědom toho, že nesmí zvednout ruce, aby nepůsobil tak, že na policisty chce zaútočit. Snažil se proto na policisty jen mluvit, ti mu ale odpovídali rasistickými nadávkami: „Drž h…, špinavý negře, slyšel jsem několikrát,“ vypověděl.

Producent se také snažil dovolat kamarádům, kteří byli o patro výš, křičel o pomoc a vyzýval je, ať zavolají policii. „Když jsme sešli ze schodů, narazili jsme na zablokované dveře. Snažili jsme se je otevřít, pak jsme zjistili, že to jsou policisté, kdo mlátí Michela,“ řekl jeden z mladých umělců.

Policisté poté přestali s mlácením, vyšli ven a nutili Michela, aby vyšel také. Když odmítl, hodili do dveří granát se slzným plynem, který se používá při demonstracích. „Říkal jsem si, že je to můj poslední den, že tady zemřu,“ vypověděl Michel, jenž nakonec vyšel ven, kde dostal další dávku ran.

Nebyl ale sám, koho mlátili. Poté, co policisté donutili vyjít i Michelovy přátele, přikázali jim lehnout si na chodník a tloukli i je. Pak ale jeden z policistů zahlédl, že je někdo filmuje z okna, vykřikl „kamera“ a bití přestalo.

Nebýt záznamu, byl bych ve vězení

Na komisariátu byl později Michel obviněn z toho, že se snažil policistům odebrat zbraně, násilím je vtáhl do budovy a napadal je. „Z videozáznamů vyplývá, že Michel ani devět jeho přátel neudělali ani jediné násilné gesto vůči mužům zákona,“ vypovídá Perrotin.

„Bez těchto videozáznamů bych byl dnes ve vězení a moje rodina i přátelé by si mysleli, že jsem se snažil policistům sebrat zbraně a útočil na ně,“ řekl Michel.

Po 48 hodinách ve vazbě je nyní Michel v pracovní neschopnosti - výsledkem bití je přetržená šlacha a rána na lebce, kterou mu lékaři sešili dvěma stehy, i podlitiny na celém těle.

Michel a jeho advokátka Valérie Altanová dodnes neví, co policisty přimělo k takovému násilí: „Zda to byla otázka barvy pleti, sociálního statusu… Co dělá ten velký černoch v 17. obvodu? Není možné, aby mu ta budova patřila…“

Poté, co prokuratura dva dny vyšetřovala údajné násilí ze strany Michela, bylo po zveřejnění videozáznamů zahájeno vyšetřování policejního násilí. Ministr vnitra Gérald Darmanin požádal policejního prefekta, aby vyšetřované muže zákona postavil preventivně mimo službu. „Doufám, že disciplinární řízení bude možné provést co nejdříve, “ napsal Gérald Darmanin na Twitteru.

Mimo službu byl kromě zasahujících policistů postaven i jejich kolega, který přijel na místo později a vhodil do vchodu do budovy slzný granát.

„Pokud soud shledá chybu, požádám o propuštění všech tří policistů, pošpinili obraz republiky,“ napsal Darmanin.

Reakce na policejní násilí přicházejí ze všech stran. Pařížská socialistická starostka Anne Hidalgová uvedla, že je „hluboce šokovaná“, zděšení vyjádřil i poslanec vládního hnutí Republika vpřed! Matthieu Orphelin.

Na Twitteru se k incidentu vyjádřili i slavní francouzští fotbalisté, jako je hvězda pařížského PSG Kylian Mbappé nebo útočník Barcelony Antoine Griezmann.

O brutalitě a nepřijatelných podobách se ve Francii mluvilo hodně už v loňském roce, kdy policisté zasahovali během demonstrací hnutí žlutých vest. Opozice i lidskoprávní aktivisté tehdy hojně poukazovali na používání pušek s gumovými projektily (tzv. flashballs), které odnesla řada demonstrantů těžkými zraněními, hned několik jich tehdy přišlo o oko.

Reklama

Doporučované