Hlavní obsah

Pozor, tento komentář obsahuje slovo menstruace

Foto: Profimedia.cz

Protest proti menstruační chudobě před skotským parlamentem, snímek z února 2020.

Reklama

Takzvaná menstruační chudoba se kvůli koronaviru pravděpodobně ještě zhoršila. Smutné je, že se o ni nikdo nezajímal už v době konjunktury.

Článek

Premiér pověřil ministryni financí Alenu Schillerovou, aby vymyslela, jak chudým ženám zajistit menstruační pomůcky zdarma. K nápadu ho inspirovali Skotové, kteří dají vložky a tampony k dispozici ve školách, úřadech a dalších veřejných budovách.

Péče Andreje Babiše o menses chudých žen je zhruba stejně autentická jako jeho videa se stále novými štěňátky. Buď už premiérovo PR opravdu neví, co by rozdalo, nebo ho novináři zaskočili otázkou, že někde jinde dávají něco zdarma.

A na takové otázky má český premiér tendenci odpovídat, že on to samozřejmě chystá taky a ještě lépe.

Ale díky za to, že vysoce postavený politik v Česku vypustil – alespoň z klávesnice – slovo menstruace. Protože ačkoli se nám to může uprostřed Evropy zdát nemožné, opravdu existují ženy, pro které je nákup vložek a tamponů finanční problém. A takzvaná menstruační chudoba se kvůli koronaviru pravděpodobně ještě zhoršila.

Smutné je, že se o to nikdo nezajímal v době konjunktury. A tak by ministryně financí měla řešit vložky zrovna teď, kdy sama neví, kde jí hlava stojí. Uprostřed krize, kdy je v ohrožení schválení rozpočtu, nevíme, jaké se budou platit daně a jak velkou díru to zanechá v už tak velkém schodku.

Kdyby přitom Andrej Babiš poslouchal rady expertů, mohl by chudým rodinám právě teď výrazně přilepšit změnou daní. Takže by pro ně mimo jiné nákup základních hygienických potřeb nebyl už takový problém. Babiš ovšem vší silou bojuje proti zvýšení slevy na poplatníka a naopak podporuje procentuální snížení daní, které těm nejchudším často nic nepřinese.

Takže na to půjdeme pěkně po česku. Budeme vymýšlet další komplikovanou dávku nebo možná poukazy a hádat se o to, jestli na ně budou mít nárok rodiny s 2,5 nebo 2,7násobkem životního minima. A protože chudí všechno zneužijí, tak jestli náhodou nebude potřeba lékařské potvrzení, že dotyčná doopravdy menstruuje.

Ostatně ani Skotové takto komplikovanou cestou nešli – menstruační pomůcky prostě budou na veřejných místech k dispozici pro všechny bez ohledu na příjem. Obzvlášť přínosné to bude ve školách.

Ano, bude je to něco stát. Stejně tak je ale na těch samých toaletách už teď něco stojí i toaletní papír. A nikdo nekřičí, že si ho snad může každý přinést sám a nikdo není tak chudý, aby si ho nemohl dovolit. Že kdo si ho zapomene, je idiot. Že erárního papíru si nikdo nebude vážit a beztak se jenom rozkrade.

Naštěstí se nemusíme obávat, že by něco takového v Česku prošlo, ať už v premiérově nebo ve skotské variantě, v krizi, nebo v časech hojnosti. Internet už zaplavili muži, kteří se rozčilují, že by ženy zase chtěly nějaké extrabuřty zadarmo. „A co dostaneme my?“ ptají se jako ufňukané děti ve školce. Zajímavé je, že když jde o menstruační křeče, o svůj díl se nikdo nehlásí.

Obzvlášť mě pobavil pán, který si na internetu udělal průzkum trhu a zjistil, že nejlevnější vložky nestojí víc než lepší papírový kapesník. Že se jeho sofistikovaný výpočet týkal slipových vložek, které se na menstruaci použít nedají, mu vůbec nezabránilo v poučování přítomných žen o jejich vlastní periodě.

Menstruační pomůcky samozřejmě nejsou žádný luxus, který by si ženy vymýšlely na úkor mužů. Potřebují je úplně stejně nezbytně jako všichni již zmíněný toaletní papír. Ale když už jsme u toho – věděli jste, že ženy ho údajně spotřebují až dvakrát tolik než muži? Tuhle nespravedlnost bychom rozhodně neměli nechat jen tak.

Reklama

Doporučované