Hlavní obsah

Video z místa, kde bolí hlad: Podvýživou trpí přes 40 % afghánských dětí

Svět bez obalu: Podle zprávy OSN trpí více než 40 % afghánských dětí podvýživou.Video: RFE/RL

 

Reklama

Desetiletí konfliktů přispěla v Afghánistánu k rozšíření chudoby a nedostatku potravin. Na severovýchodě Afghánistánu hrozí hladomor, což ohrožuje především děti.

Článek

Nejhorší situace je v odlehlé oblasti Wakhán v provincii Badachšán. Lidé jsou tu velmi chudí a často ani nemají co jíst. Vázne zásobování, za což mohou špatné silnice a nedostatečná infrastruktura, nadto zde chybí zdravotnická zařízení a lékaři.

Jedna z místních obyvatel Rábia se svěřila reportérům RFE/RL, že její tříletý syn Omid trpí podvýživou.

„Nemáme doma ani čím zatopit. Žijeme v naprosté chudobě. Rozhlédněte se sami kolem sebe. V rodině není nikdo, kdo by mohl pracovat. Můj manžel je starý a máme tři dcery a syna,“ popisuje situaci své rodiny.

Nejmenší děti strádají tím, že jsou jejich kojící matky často podvyživené. To je i případ dcery Shakar Mahové, která není schopná se postarat o své děti. „Ve Wakhánu nemáme žádné ovoce. Má dcera jí většinou jen chléb a pije čaj. Nemá žádné pořádné jídlo – nějaké ovoce nebo něco, kde by bylo dost vitamínů. Tak tu žijeme. Nemůžeme matkám ani zajistit slušné jídlo. Nic tady není,“ popisuje Shakar tíživou situace v regionu.

Podle OSN více než 40 procent afghánských dětí do 5 let trpí problémy s růstem. V provincii Badakhšán je tato situaci ještě horší.

„Nedá se tu sehnat žádná zelenina. Podvýživa je zde velký problém. Trpí jí téměř 40 procent dětí, které žijí v Pamíru. Nepěstuje se tu žádné ovoce nebo zelenina a není ani možnost ji tady koupit. Lidé tu žijí v naprosté chudobě. Doufám, že ve spolupráci s ministerstvem zemědělství a dalšími odvětvími se nám snad nějak podaří život zdejších lidí zlepšit,“ říká vedoucí provinčního zdravotního oddělení Mohammad Anwár Khawrárí.

Vláda v Kábulu se snaží chudým oblastem pomoci. Například letos v lednu dodala do města Khandúd potravinovou pomoc a zavázala se, že bude v dodávkách dále pokračovat i v následujících měsících. Pro rodiče, kteří se ze všech sil snaží, aby jejich rodiny měly alespoň někdy co jíst, je charitativní nebo vládní pomoc v současné době otázkou přežití.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované