Hlavní obsah

Video: Záchranáři se snaží vyprostit ze zaplaveného dolu 21 horníků

Bez komentáře: Záplavy v uhelném dole v čínské provincii Sin-ťiang na severozápadě země uvěznily v podzemí 21 horníků. Záchranáři se je snaží vyprostit.Video: AP

 

Reklama

Záchranáři se od neděle snaží dostat k 21 mužům, které o den dříve uvěznily záplavy v uhelném dole v čínské provincii Sin-ťiang na severozápadě země. Zatím se podařilo dostat ven jen osm z nich.

Článek

Část dolu zaplavila v sobotu podvečer voda, což vedlo k výpadku elektrického proudu. V tu chvíli v podzemí pracovalo celkem 29 horníků. Podle čínského státního listu Global Times se záchranářům podařilo pod zemí lokalizovat 12 mužů, kteří budou pravděpodobně zachráněni. Dalších devět se zatím najít nepodařilo.

Čínské doly patří mezi nejnebezpečnější na světě, obvykle bývají příčinou neštěstí úniky plynu a exploze. Jen v pátek zahynulo devět horníků a další tři utrpěli zranění, když se na severu Číny v provincii Che-pej pokoušeli zničit důlní výbušniny s prošlou záruční dobou. Ty mohou být postupem času nestabilní a nebezpečné. Vyšetřování tohoto incidentu pokračuje, bližší okolnosti nejsou známy.

Při dalším neštěstí na jihozápadě země pak zahynul jeden horník a sedm dalších patrně zůstalo zasypáno pod zemí po výbuchu v uhelném dole, kde se vznítil nahromaděný důlní plyn. Záchranné práce pokračují, informovala agentura Reuters s odvoláním na oficiální zdroje.

Čína se v posledních desetiletích snaží o zlepšení bezpečnosti ve svých dolech, ale vysoká poptávka po surovinách a především uhlí nadále vede k bezpečnostním selháním.

Reklama

Doporučované