Hlavní obsah

Videoformát začíná ovládat sociální sítě

Videoformát začíná ovládat sociální sítěVideo: Mikuláš Pejcha, Seznam Zprávy

 

Reklama

Video sociální sítě ovládlo hlavně s příchodem živého vysílání. Stručný přehled jednotlivých fází jeho vývoje vám přinášíme v článku.

Článek

Internet má za sebou řadu milníků. Mnozí z nás si jistě vzpomenou na přechod z ICQ na Facebook a jeho Messenger. Pokud jste chtěli být s přáteli online, zkrátka jste se mu nevyhnuli. Svět videa na sociálních sítích pak nejvíce změnila aplikace Periscope odkoupená Twitterem, díky té jste mohli začít živě vysílat prostřednictvím mobilního telefonu.

Za aplikací stojí pánové Beykpour a Bernstein. Během svých cest po Turecku se náhodou přichomýtli k protestům na Taksimově náměstí v Istanbulu. A ačkoliv už v té době bylo běžné o takových událostech informovat v přímém přenosu písemně nebo s fotkou, jako například slavný tweet Janise Krumse o přistání letadla na Hudson River, stále nebylo možné z místa vysílat živě prostřednictvím telefonu.

To se mělo změnit. Proto se rozhodli vytvořit aplikaci Periscope, která by umožnila živé vysílání přímo z telefonu. Ovšem ještě před jejím spuštěním o ni projevil zájem výše zmíněný gigant Twitter. Transakce, jejíž přesná výše není známa, ale okamžitě změnila způsob, jakým lidé vytváří a konzumují video online.

Ke sdílení momentálního dění už tedy nebylo třeba ničeho jiného, než namířit telefon a spustit livestream. Ostatní lidé se připojili a sami sledovali, co se na místě odehrává. 

Důkazem toho je svědectví z mnoha událostí, které měnily svět doslova v přímém přenosu.

Pojďme se ale podívat, jak toho začali využívat známé osobnosti. Už v počátcích byly prostřednictvím živého vysílání sdíleny například záběry ze zákulisí čtvrtečního večerního fotbalu v Americe. Postupem času se to stalo standardem i v dalších odvětvích zábavního průmyslu. A v dnešní době už můžete sledovat koncert svých oblíbenců klidně jejich pohledem, a to ke všemu živě. Pojďme se podívat, kdo ze světových celebrit to umí nejlépe.

Více se dozvíte v úvodním videu.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované