Hlavní obsah

Viewegh zlehčuje závažný zločin, znásilněné ženy označuje ve svém textu za krávy, říká právník Houdek

Houdek: Spousta žen obtěžování nenahlásí. Vieweghův text je špatně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

To nejhorší bylo to brutální zlehčování tak závažného zločinu jako je znásilnění. Je to něco hrozného, protože pan Viewegh ve svém textu zlehčuje chování, které je trestné. Označil tu ženu dokonce za severoamerickou krávu, tvrdí právník a lektor kurzů sebeobrany Pavel Houdek.

Článek

„Není to pouze o jednom fejetonu. Pokud přistoupíme na to, že se nic nestalo a kluci tohle dělají, tak to ovlivňuje nazírání celé společnosti. Stává se i to, že oběti znásilnění nenahlásí tyto činy,“ pokračuje Houdek ve Výzvě Renaty Kalenské v kritice textu spisovatele Viewegha, který napsal fejeton pro server Lidovky.cz. V něm Viewegh tvrdí, že je rád, že se narodil v zemi, kde mohl na své vrstevnice sáhnout.

Houdek v rozhovoru přiznává, že společnost v České republice je rozdělená a týká se to i debaty o sexuálním obtěžování. „Ta atmosféra není dobrá. Je to vidět v souvislosti s debatami o kampani #MeToo, kdy tento trestný čin je zveličován a říká se, že si někdo jenom šáhl a vlastně se vůbec nic nestalo. Vede to opravdu k tomu, že pachatelé jsou nepotrestaní a unikají spravedlnosti,“ tvrdí.

„Je to téma, které rozděluje společnost. Když se nad tím zamyslíte, tak každý má ve svém okolí ženu. Nikdo nechce, aby někdo ženy osahával. Jak by ti lidé reagovali, kdyby jejich patnáctiletá dcera doma řekla, že ji osahávají,“ ptá se v rozhovoru Houdek.

Pavel Houdek je i lektorem kurzů sebeobrany, kde učí ženy a muže vyhnout se obtěžování: „Když se řekne sebeobrana, tak si lidé představí skupinu lidí v kimonu. Mnohem důležitější je, jak se mají chovat, aby k tomu útoku vůbec nedošlo. Učíme je, jak se bránit. Na prvním místě je potřeba si uvědomit hranice a přistoupit na to, že se ozvu a nenechám si některé věci líbit. Okolí nebude vždy na vaší straně, za to získáte tu svobodu pustit si do svého okolí jenom toho, koho chcete.“

Je debata o sexuálním obtěžování vyhrocená? Jak se dívá na některé výroky představitelů této země o ženách? Je špatné označit #MeToo za kampaň? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 21:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované