Hlavní obsah

Mapa: Podívejte se, kde se dá koupat a kde si dát pozor

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Podle dlouhodobé předpovědi čeká Česko možná poslední opravdu slunečný a horký víkend vhodný ke koupání.

Článek

Předpověď počasí na víkend tentokrát těší všechny milovníky veder. „V sobotu budou nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jižní Moravě až 32 °C,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

I v neděli slibuje předpověď krásný letní den – skoro jasno až polojasno s nejvyššími teplotami opět přes třicet stupňů.

Lze tak očekávat, že koupaliště, rybníky a jezera budou v obležení návštěvníků. Přestože se ale léto blíží ke konci, kvalita vody je na většině míst stále dobrá, a tedy vhodná ke koupání.

„Velmi čistých vod je většina. Poměrně často bývají čisté zatopené lomy nebo pískovny. Patří sem například Konětopy v Polabí nebo lom Michal na Sokolovsku. Velký bolevecký rybník (u Plzně) je na tom také dobře, a to se jedná o lokalitu, která dříve bývala velmi špatná,“ uvedl pro Seznam Zprávy Petr Pumann, odborník na hygienu vody ze Státního zdravotního ústavu.

Informace o kvalitě vody ke koupání, které sbírají hygienici, shromažďuje Ústav zdravotnických informací a statistiky a nabízí interaktivní mapu:

Foto: ÚZIS

Pro vyhledávání klikněte na odkaz nad mapou.

Ideální podmínky ke koupání značí zelený smajlík. Aktuálně se to týká třeba nedamovského koupaliště na Kokořínsku, kde je kvalita vody dlouhodobě dobrá. Dobrou vodu mají také Proboštská jezera nedaleko Prahy, vodní nádrž Orlík (kromě Radavy) i nádrž Lipno.

Pozor na černou

Nejhorší kvalitu vody indikuje na mapě černá barva, tam je koupání zakázáno. Aktuálně je takových míst šest. „Jsou lokality, kde jsou problémy se sinicemi. Tam bychom mohli zařadit například Velký rybník na Karlovarsku. Na Podolsku je ta situace také stabilně horší, protože se jedná o přítokovou část Orlíka,“ vysvětluje Pumann.

Sinice a řasy jsou jedním z faktorů, které významně ovlivňují kvalitu vody. Řasy mají často vliv spíše na atraktivitu vody, sinice ale mohou způsobit alergickou reakci. Zákaz je kvůli nim také třeba na Trnávce na Pelhřimovsku, v Hamerském jezeře na Českolipsku je kvalita vody kvůli zvýšenému výskytu sinic aktuálně na stupni tři a na mapě je značená oranžově – lidé by se měli po vykoupání opláchnout čistou vodou. Kvůli sinicím je voda nevhodná ke koupání třeba i v Praze na hostivařské přehradě.

Dalším faktorem může být takzvané mikrobiální znečištění. To způsobují nejčastěji živočichové žijící v okolí vodní plochy nebo třeba i lidé. V takovém případě má provozovatel možnost znečištění regulovat omezením počtu návštěvníků.

„U pravých přírodních lokalit se počítá znečištění, které může být z různých zdrojů. Může to být z přítoku, z deště, který spláchne okolí vody, nebo třeba i z lidí. U betonových nádrží jde znečištění téměř vždy z lidí, provozovatel ho pak teoreticky může ovlivnit omezením návštěvnosti. U těch přírodních se toho nedá moc dělat,“ říká Pumann.

Larvy, které mohou způsobit vyrážku

Posledním významným faktorem je výskyt tzv. cerkárií. Jedná se o larvy motolic, parazitujících na vodních plžích a ptácích. Případně se mohou dostat i na člověka a způsobit vyrážku. Proniknou pod pokožku, kde uhynou, ale na kůži se objeví zarudnutí a následně otok, který je provázen silným svěděním. Po několika dnech vyrážka zmizí, je však velice nepříjemná.

„To bývají třeba i lokality, které jsou vizuálně atraktivní. Letos má tento problém třeba Nový rybník na Příbramsku. V posledních letech s tím mají problém také v Těrlicku na Ostravsku nebo nedaleký Brušperk,“ uvádí Pumann.

Podívejte se na předpověď počasí na další dny:

Reklama

Doporučované