Hlavní obsah

Vila Bertramka se stala národní kulturní památkou, rozhodla vláda

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Vila Bertramka.

Reklama

Ministr kultury Antonín Staněk chtěl smíchovskou usedlost prohlásit za národní kulturní památku dříve, než jak je v legislativním plánu.

Článek

Pražská Bertramka, spojená s pobytem Wolfganga Amadea Mozarta, se stala národní kulturní památkou (NKP). Návrh ministra kultury Staňka (ČSSD) schválila na pondělním jednání vláda.

Vláda většinou na návrh ministerstva kultury prohlašuje najednou celý soubor památek. V legislativním plánu má tento krok kabinet až ke konci letošního roku.

Staněk ale chtěl známou smíchovskou usedlost prohlásit NKP dříve. Stav objektu podle něj není utěšený a potřebuje co nejdříve peníze, aby nevznikly další škody. V havarijním stavu však podle odborníků z ministerstva Bertramka není.

Seznam národních kulturních památek se naposledy rozrostl o 19 nových loni v létě. Nyní čítá 338 památek, z toho 314 nemovitých a 24 movitých. NKP tvoří nejvýznamnější součást kulturního bohatství země, vztahuje se na ně přísnější ochrana než na kulturní památky, kterých je také mnohem více.

Klasicistní vila na Bertramce z 18. století patří Mozartově obci, ale už dva roky je zavřená. Obec si stěžuje na nízký zájem turistů i na to, že v okolí vyrostlo několik hotelů a Bertramka je ve stráni ukryta stranou.

Mozartova obec se dlouho o Bertramku soudila, v 80. letech byla převedena na stát, což se podle soudního verdiktu stalo pod nátlakem tehdejšího režimu. Soudy skončily v roce 2009, Bertramka se v roce 2010 otevřela v režii Mozartovy obce veřejnosti, od roku 2016 je však zavřená s odkazem na rekonstrukci. Ministr Staněk před několik dny zmínil, že by jeho úřad s obcí a s Prahou 5, jež dlouho Bertramku spravovala a v minulosti do ní investovala, chtěl uzavřít memorandum o příští spolupráci.

Pokud památka má nejvyšší možný status státní ochrany, dosáhne její majitel na více podpory z veřejných peněz, stát ale může naopak také více tlačit na majitele, aby se o památku řádně staral. V případě špatné péče také může udělit vyšší pokutu. Praha dříve uvažovala o tom, že by se o Bertramku mohla starat některá z jí zřizovaných institucí.

Prohlášení objektu za NKP má podle Staňka výhodu „v případě jakýchkoli problémů“. Status národní kulturní památky umožňuje předkupní právo státu. „To si myslím, že je z tohoto pohledu velice důležité,“ řekl.

Reklama

Doporučované