Hlavní obsah

Od 1. července můžete do světa. Cesta do těchto zemí bude bez omezení

Foto: Profimedia.cz

Hlavním kritériem pro otevření hranic EU je podíl nově nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

aktualizováno •

Státy Evropské unie si odhlasovaly, kterým zemím otevřou bez omezení své vnější hranice. Seznam čítá 14 států, Česká republika si ho však pro sebe zúžila na osm. Do těchto zemí můžete cestovat zcela bez omezení.

Článek

Už v pátek se velvyslanci 27 členských zemí EU shodli na 14bodovém seznamu zemí, kam budou moci unijní občané od 1. července bez omezení cestovat. Protože se ale národní vlády stále nemohly sjednotit na jednotném postupu, vyvolalo chorvatské předsednictví proceduru písemného schválení kvalifikovanou většinou.

Které země tedy na seznamu figurují? Mezi z hlediska koronaviru bezpečné státy řadí EU Alžírsko, Austrálii, Kanadu, Gruzii, Japonsko, Černou Horu, Maroko, Nový Zéland, Rwandu, Srbsko, Jižní Koreu, Thajsko, Tunisko a Uruguay. Jak už Seznam Zprávy psaly v minulém týdnu, smůlu budou mít obyvatelé Spojených států, Ruska nebo Brazílie.

Česká republika pak ještě seznam zúžila na osm zemí. Jsou jimi Srbsko, Černá Hora, Thajsko, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Korea. Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek v dnešním rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že prioritou pro Čechy bylo, aby byly do seznamu zahrnuty státy západního Balkánu, konkrétně Černá Hora a Srbsko. To se podařilo. „Jejich občané k nám budou moci cestovat bez omezení,“ oznámil s tím, že do budoucna by Česko chtělo seznam rozšířit ještě o další země z regionu.

Aktualizován by měl být každých 14 dní. Tato lhůta je důležitá, protože hlavním kritériem pro zařazení na seznam bezpečných zemí byl podíl nově nakažených nemocí coivid-19 v posledních 14 dnech na 100 tisíc obyvatel. Kromě toho ale odborníci posuzovali také predikce vývoje pandemie v jednotlivých zemích.

Schvalování unijního seznamu kvalifikovanou většinou znamená, že pro návrh musejí zvednout ruku zástupci více než 55 procent států, které představují více než 65 procent unijní populace.

Zatímco USA, Rusko či Brazílie stanoveným kritériím neodpovídají, v případě Číny se Unie rozhodla, že její občany na své území vpustí, ale jen tehdy, pokud se tak recipročně zachová i Peking. „Češi nepočítají s tím, že by byla Čína v první vlně,“ řekl Smolek Radiožurnálu.

Vydání „zeleného“ seznamu slouží vládám sedmadvacítky pouze jako doporučení, protože ochrana vlastních hranic zůstává v kompetenci národních států. Některé z nich udržují navzdory doporučením z Bruselu stále uzavřené i hraniční přechody s některými unijními státy – například z Česka nelze bez omezení cestovat do Švédska či Velké Británie.

Reklama

Doporučované