Hlavní obsah

Virální hit v Rusku? Státem tajně placené video, kde se sahá dívkám na prsa

Svět bez obalu: Ruský redaktor sahal na prsa stovkám žen, aby si pak podal ruku s Putinem. Dostal za to od ruského prezidenta děkovný dopis.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ruský redaktor sahal na prsa stovkám žen, aby si pak podal ruku s Vladimirem Putinem. Dostal za to od ruského prezidenta děkovný dopis.

Článek

Kreml se prostřednictvím médií, ať už státních, nebo privátních, snaží ovlivňovat ruské občany a nabízet jim svoji „pravdu o světě“. Nejde přitom jen o zpravodajství či politické diskusní pořady, ale i o zábavu. Režim prezidenta Vladimira Putina tajně sponzoruje i některé internetové videoplatformy.

Jedna taková s názvem „Spasibo, Eva“ byla založena v roce 2011 Jurijem Degtyarevem. Ovšem skrytě ji financovala ruská Federální agentura pro záležitosti mládeže, jak v roce 2013 prokázala hackerská skupina Anonymous.

Mezi hity této videoplatformy patří video, v němž se tvrdí, že restaurace McDonald's je ve skutečnosti řetězec tajných skladišť bomb. Na konci reportáže plné plánků a schémat nechybí odkaz na prokremelské fórum mládeže.

Ale největší senzací se stalo video, ve kterém jeho průvodce hladí rukama prsa stovek dívek a žen, aby si pak potřásl rukou s Vladimirem Putinem.

Vysvětlení pointy videa se uvádí v titulku „Podání ruky: V mnoha kulturách lidé věří, že podáním ruky se přenáší pozitivní energie a tělesná zkušenost, kterou naposledy muž prožil, tomu druhému“.

Jeden z šéfů „Spasibo, Eva“ nezastírá, že šlo o úplnou blbost. „Bylo to nejstupidnější video. Ale bylo sledovanější více než všechna ostatní. Kontrolovali jsme to minulý týden. Vidělo ho více než 140 milionů lidí.“

Reportér Rádia Svobodná Evropa se ho následně zeptal: „Dostali jste za to od Federální agentury pro záležitosti mládeže nějaký bonus?“

„Žádný bonus jsme nedostali. Ale byl jsem na dvou prezidentských inauguracích a dostal jsem děkovný dopis.“

„Od koho?“

„Od Putina. Mám od něj děkovný dopis.“

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete na tomto odkaze.

Reklama

Doporučované