Hlavní obsah

Virus a víra. Jak se věřící různých náboženství vyrovnávají s pandemií?

Svět bez obalu: Virus a víra. Jak se věřící různých náboženství vyrovnávají s pandemií? V Íránu vzali útokem zavřené mešity, v Gruzii světí kněží města a v Rusku dál věřící přijímají z jedné lžíce.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Izolace a zákaz sdružování, které zavádějí vlády mnoha zemí, tvrdě dopadly i na náboženské zvyklosti. V Íránu vzali lidé útokem zavřené mešity, v Gruzii se kněží pustili do svěcení města, v Rusku dál přijímají z jedné lžíce.

Článek

V úvodním videu se můžete podívat, jak se karanténní opatření dotýkají náboženství. Mnozí věřící nesou velmi nelibě, že jsou svatostánky zavřené. Jiné náboženské kongregace zas odmítají respektovat základní hygienická opatření.

Nejprve se podívejte do Gruzie, kde ortodoxní kněží naplnili plastové láhve svěcenou vodou a vydali se v autech do ulic Tbilisi žehnat lidem a světit město. Duchovní z celé země se pak modlí za ochranu Gruzie před COVID-19. V době vzniku reportáže z dílny Rádia Svobodná Evropa země registrovala okolo padesáti nakažených.

Druhý střípek pochází z Ruska. I tam počet nakažených roste, ovšem hrozba nemoci zatím neodrazuje věřící od účasti na bohoslužbách. Záběry pocházejí z Kazaně. V tamním kostele dostávalo mnoho ortodoxních křesťanů, kteří se zde bohoslužby 15. března účastnili, svaté přijímání ze společné lžíce. Zdravotnické organizace varovaly, že sdílení tělesných tekutin, jimiž jsou samozřejmě i sliny, může způsobit přenos koronaviru. Členové kongregace v ruském Tatarstánu přesto varování nebrali vážně.

A nakonec se podívejte do Íránu, kde se dav lidí vrhl proti zavřené bráně mešity poté, co byly modlitebny v zemi kvůli prudkému růstu nemoci uzavřeny. Poutníci se snažili dostat se do mešity imáma ar-Rezy v druhém největším íránském městě Mašhadu. Další útok se odehrál u mešity Fatima Masumeh v Kómu. Toto svaté město je považováno za epicentrum epidemie koronaviru v Íránu; úřady mají za to, že sem nemoc zavlekl počátkem roku obchodník, který se vracel z Číny. Svatá místa jsou za běžného provozu otevřená 24 hodin denně. A mnoho šíitských věřících během návštěvy líbá nebo se dotýká různých míst ve svatyni.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované