Hlavní obsah

Virus dostal i Santu. Jeho rodná ves ztratí na turismu přes pět miliard

Podívejte se, jak koronavirus dopadne na Santovu rodnou vesnici.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Vánoce se již blíží, dosud se však neví, jaké v Česku budou. Města jako Štrasburk, ale i Praha zrušila velké trhy. Vídeň je naopak povolila. A jak svátky vidí v rodné vesnici Santy Clause? Se ztrátami za stovky milionů eur.

Článek

Severní polární kruh, osm kilometrů od hlavního města finského Laponska: právě zde leží pověstná Santova vesnice. Každoroční cíl desítek tisíc dopisů s přáními dětí z celého světa jako i 500 tisíc turistů, přičemž 50 až 60 tisíc z nich stráví v blízkém Rovaniemi nejméně jednu noc.

Podíl Santovy vesnice na cestovním ruchu města je tak obrovský a vánoční sezona tam začala právě tento víkend. Letos ale bude jiná.

Kromě roušek, rozestupů či menší kapacity atrakcí také proto, že do Finska, stejně jako do jiných evropských zemí, většinu zahraničních turistů nepouští. Santova vesnice tak prý přijde až o 90 procent návštěvníků a město o obrovskou sumu peněz – v přepočtu asi 5,3 miliardy korun.

„Řekněme, že se dostaneme na 15 až 20 procent turistů z loňských Vánoc. Pokud bychom chtěli odhadnout ztrátu v cestovním ruchu jenom v Rovaniemi, udělá to nějakých 200 milionů eur, což je strašná spousta peněz,“ vysvětluje Sanna Kärkkäinen, generální ředitelka Visit Rovaniemi.

Finové turismus nezachrání a bude se propouštět

Domácí turisté prý budou jen nepatrná náhrada. Finsko je sice čtyřikrát větší než Česko, do počtu obyvatel je ale poloviční. Santova vesnice i hlavní město Laponska tak doufají, že se omezení cestování v dalších týdnech uvolní. A to i kvůli zaměstnancům.

„Pokud tu nebude žádná práce, firmy si nemohou udržovat své zaměstnance. Takže budou určitě propouštět,“ dodává šéfka pro cestovní ruch.

Alespoň Santa Claus ale zůstává v dobrém slova smyslu pozitivní a děti ujišťuje, že ani letos se o své dárky, pokud moc nezlobili, bát nemusí. „Na Vánoce jsme se připravovali extrémně důkladně jako vždy. Všichni jsme zdraví a čekáme na naši velkou cestu kolem celého světa,“ vzkazuje ratolestem.

Reklama

Doporučované