Hlavní obsah

Zvažujeme tvrdší opatření, říká epidemiolog Maďar

Hostem speciální Výzvy byl epidemiolog Rastislav Maďar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Denní nárůsty počtu případů nemoci v minulém týdnu rychle stoupaly a Češi si znovu musí zvykat na některá opatření. Bude nákaza opět řídit naše životy? Odpovídal epidemiolog Rastislav Maďar.

Článek

Zatímco v některých krajích opatření proti šíření koronaviru nabírají na síle, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zkritizoval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) za to, že nezvládá situaci s druhou vlnou epidemie, která se rozjíždí v různých regionech. Podle předsedy ČSSD selhává systém chytré karantény, jenž měl šíření nákazy zabránit.

„Že jdou čísla nahoru a že jdou nahoru v celé Evropě, vidí asi každý. Jediné, co můžeme dělat, je nedopustit exponenciální nárůst a ohniska dostatečně rychle monitorovat a izolovat,“ řekl minulý týden Seznam Zprávám epidemiolog Roman Prymula. Podle něj v Česku ale nadále přetrvávají méně závažné případy nemoci.

Je třeba se nad počty nemocných znepokojovat? A která hranice bude už pro Čechy kritická? Na otázky odpovídal ve Výzvě Seznam Zpráv epidemiolog Rastislav Maďar.

Výběr nejzajímavějších odpovědí nabízíme níže. Přepis rozhovoru poskytneme v následujících hodinách.

00:38 - Budou současná opatření stačit, aby byla epidemie pod kontrolou?

Podzim může být zkouškou nejen hygieniků a epidemiologů, ale celé společnosti. Je zjevné, že lidé trochu v dodržování opatření polevili. Tvrdší opatření se zvažují. Na jednu stranu chceme, aby život fungoval normálně, ale na druhou stranu máme obavu, co se může stát na podzim.

05:14 - Není čas na zpřísnění povinností nošení roušek?

Čeká nás plošná povinnost nošení roušek s podzimním nástupem respiračních nákaz. Jestli to bude plošně MHD, to se veřejnost brzy dozví. Nyní je to téma, které řešíme. Září je jedna z alternativ, ale dříve myslím, že k tomuto nařízení nedojde.

07:25 - Dnes je velmi teplo, je hranice, do kolika stupňů je možné roušky nosit?

Virus zabíjí teplota až 60 stupňů Celsia nahoru. I propocená rouška sekrety dýchacích cest zachytí. Povinnost nosit roušky ale nyní platí hlavně v klimatizovaných prostředích, jako je například metro v Praze.

09:50 - Jaký bude na podzim režim ve školách? Jaká je vaše představa?

Bude se vycházet ze semaforu, který byl prezentován pro ČR. To znamená, že v oblastech, které jsou bílé, tedy je virus nulový nebo malý, roušky nebudou. V opačném případě budou roušky povinné, ale ne ve třídách, ale na chodbách. Pokud se na škole objeví nákaza, půjde třída do karantény, pak bude dále záležet na dalším kontaktu. Největším problémem je družina, kde dochází ke kontaktu s různými žáky. To ještě musí školy dořešit. Rušit je ale nemůžeme, pro rodiče jsou důležité.

14:56 - Jak by vypadal školní den dnes na Jihlavsku, které je podle semaforu zelené, a je zde tedy velký výskyt koronaviru?

Zelené zóny budou nejspíše mít povinné roušky ve společných prostorách. To znamená například na školních chodbách. Ještě to ale musíme dořešit s epidemiology.

19:13 - Rozdíly posledních dnů v počtu nakažených jsou v Česku horší než v Německu nebo třeba Rakousku. Čím to podle vás je?

Kdyby nedošlo k nákaze v pražském tanečním klubu nebo Alzheimercentru, byla by situace mnohem příznivější, stále jde o jednotlivé případy. Plus nám situaci komplikují pendleři. Nyní jde o pendlery z Polska nebo také Ukrajiny. My jsme v nepříjemné situaci, kdy nám firmy říkají, že bez pendlerů nemohou být, a musíme tak na situaci reagovat.

23:56 - Kolik dní zpětně se u podezřelého trasují kontakty?

Ta největší infekčnost je zpětně dva tři dny. To je nejdůležitější doba. Pozitivní test se bere jako den nula a od něj se počítá další interval.

25:20 - V čem pomohla chytrá karanténa? Můžete to uvést na konkrétním případu?

Chytrá karanténa je systém, který probíhá kolem každého nakaženého. Pomáhá v odhalení každého ohniska. Na Karvinsku dokázala odhalit nakažené. Do komunity se nákaza dostala v minimálním počtu případů. Nyní je OKD již téměř vyhaslé ohnisko. Když se podíváte na současnou mapu nákazy, většina míst je bílých. Nemocnice nejsou přetížené. To považuji za úspěch.

30:30 - Vraťme se ještě k semaforu. Co má takový graf, taková tabulka říkat běžným občanům?

Lidé chtěli vidět, jak se generuje riziko nákazy, čím to je. Nyní na barevné škále vidí, jak je situace vážná. Data budeme pravidelně aktualizovat s časovým předstihem. Situace v Karviné, kde došlo k zavedení opatření s okamžitou platností, už se nestane.

36:21 - Co říkáte na nedělní situaci, kdy po revizi dat během dne klesly počty nemocných o třetinu. Působí to důvěryhodně?

Výstupy zpracovává Ústav zdravotnických informací a statistiky, ta data vám ukazují, co hlásí ten systém. Od července se změnil algoritmus postupu. Což znamená, že pokud je člověk PCR pozitivní, už druhý test nepotřebuje, protože není infekční. Což znamenalo, že se mohli dříve vrátit k běžnému životu. A Moravskoslezský kraj je nestihl odkliknout ze systému. V tom byl celý problém, proto došlo k tak výraznému snížení.

40:01 - Praha je na semaforu oranžová. Co zde v příštích dnech očekáváte?

Pro lidi současný stav znamená, že když jedu do Prahy a jdu například nakupovat, tak i když není rouška ve vnitřních prostorech povinná, měl bych si jí vzít.

42:10 - Jaký je plán na chřipkové období na podzim?

Musí se masivně navýšit testovací kapacity, které tu kvůli hašení ohnisek stále ještě nejsou dostatečné. Pan premiér Babiš a ministr zdravotnictví právě sedí s vedeními nemocnic a situaci řeší. Plán 20 000 testů denně je realizovatelný, jen se musí kapacita rozložit.

Reklama

Související témata:

Doporučované