Hlavní obsah

Vize budoucnosti? Bezpečnostní dron řízený přes mobil ohlídá dům i okolí

 

Reklama

Nový bezpečnostní systém by měl umět sám rozpoznat, zda majiteli domu hrozí reálné nebezpečí, slibují autoři.

Článek

Dron, který hlídá váš dům a o každé nejasnosti vás informuje na mobilní telefon. S vizí pro blízkou budoucnost přišla společnost Sunflower Labs s centrálami v americkém Silicon Valley a švýcarském Curychu, která má ambici uvést do provozu svou verzi moderního strážného anděla.

Jak? Dron - v kombinaci s chytrými senzory a osvětlením - analyzuje jakoukoli podezřelou aktivitu, kterou následně živě přehrává do smartphonu, díky čemuž mohou jeho uživatelé vyhodnotit, zda jim a jejich domovu hrozí nějaké reálné nebezpečí. Současně se tím také předejde planým poplachům a zbytečným výjezdům policie.

„Vytváříme mnohem víc než jen klasický domácí bezpečnostní systém. The Sunflower System je navržen především proto, aby svým majitelům přinesl opravdový klid na duši," uvedl Alex Pachikov, CEO společnosti Sunflower Labs. K dosažení takového cíle využívá firma chytrého osvětlení, do nějž jsou implantovány senzory, které zachycují veškeré rušivé elementy - od kroků a hlasitých zvuků až po podezřelý pohyb obecně. Umělá inteligence studuje rytmus aktivity, kterou zachytila na pozemku majitele, a následně určuje, co stojí za pozornost - dovede rozpoznat rozdíl mezi lidskými a zvířecími kroky či pohybem auta.

Pohyb důvěryhodných osob (například pošťáka) rozpozná podle toho, jak se daný člověk pohybuje a kolik času stráví před vchodovými dveřmi. Pokud dojde ke vstupu cizí osoby na pozemek či příjezdovou cestu, osvětlení upozorní dron „Flying Camera", který okamžitě začne posílat živý záznam incidentu ze dvou kamer do smartphonu majitele nemovitosti. Tomu následně v případě reálného nebezpečí aplikace umožňuje i kontaktovat policii.

Systém by podle slibu svých tvůrců měl být tichý. „Naším cílem je vytvořit technologii, která bude místo hlasitého bzučení pouze tiše hučet," upřesnil Pachikov. Dron momentálně váží okolo jednoho kilogramu, v budoucnu by se jeho hmotnost měla snížit na 200 gramů. Sunflower Labs by mohla narazit na nový zákon, jenž nepovoluje autonomní lety komerčních dronů. Firma v tom však nevidí problém, neboť potenciální majitel využije dron pouze k soukromým účelům, tudíž se na něj tato omezení nebudou vztahovat.

V současné době přijímá Sunflower Labs přihlášky prvních žadatelů, beta testování by mělo začít v polovině roku 2017. O ceně systému se zatím jedná, Pachikov momentálně pracuje na jeho propojení s voice asistenty, například se Siri.

Reklama

Související témata:

Doporučované