Hlavní obsah

Vláda chce kvůli covidu dát větší pravomoci policii

Foto: ČTK

Pražští strážníci na hlídce.

Reklama

Opatření proti covidu platí jen pro ty, kdo je dodržují dobrovolně, stěžuje si šéf pražských strážníků. Vláda oprášila novelu, která má usnadnit úřadům vymáhání vládních opatření. V parlamentu ale zřejmě nemá šanci.

Článek

Vyšší pokuty za porušení některých opatření, ale i pravomoc pro policisty vymáhat dodržování jednotlivých opatření. Novelu, která toto zavádí, poslanci už jednou odmítli. Vláda ji ale minulý týden znovu schválila a chce ji znovu ve Sněmovně předložit.

Nejviditelnější byla bezmoc úřadů v době nouzového stavu a ‚zavřených‘ hospod. Část podniků zůstala otevřená nebo vládní opatření nejrůznějšími způsoby obcházela. A ukázalo se, že úřady jsou skutečně bezzubé.

Na mizivou vymahatelnost vládních opatření si opakovaně stěžoval ředitel pražské městské policie Eduard Šuster. Ten na sebe v médiích upozornil už v prvním půlroce pandemie. Jeho syn se nakazil covidem v baru Techtle Mechtle a Šuster poté kritizoval pracovníky hygieny za nezvládnuté trasování.

Šéf pražských strážníků podle zjištění Seznam Zpráv už od začátku pandemie opakovaně upozorňoval na to, že policie v podstatě nemůže vymáhat proticovidová opatření.

„Problém je, a to již od března loňského roku, že stát nemá žádný funkční nástroj k tomu, jak zajistit dodržování protiepidemických opatření v okamžiku, kdy je někdo nedodržuje. Je to věc, na kterou jsme jako MP Praha opakovaně upozorňovali již v březnu 2020. Poté v létě 2020, na podzim 2020, v lednu 2021 atd. Lze tedy konstatovat, že také v tomto ohledu stát zcela selhal… bohužel,“ napsal Šuster vedení radnice.

Pokuta jen se souhlasem viníka

V neveřejném dopise Šuster vysvětluje, proč policie fakticky nemá šanci opatření vymáhat. Problémů je hned několik.

V první řadě je to potíž s pokutováním. Za porušení opatření sice hrozí mnohatisícová pokuta, s tou ale musí hříšník souhlasit. Pokud nesouhlasí, přesouvá se spor do přestupkového řízení, kde je vymahatelnost mizivá. Podle druhu porušeného předpisu ho v Praze vyřizuje buď Krajská hygienická stanice hlavního města Prahy nebo Odbor bezpečnosti MHMP. Úřady ale přestupky nestíhají řešit. Pokud vůbec přijde nějaká pokuta, trvá to několik měsíců, zatímco epidemie se dokáže zhoršit mnohem rychleji. ‚Výchovný‘ efekt je tedy nulový, tvrdí Šuster.

Správní řízení je podle šéfa strážníků špatné samo o sobě v tom smyslu, že hygienici mají víc práce s přestupky na úkor trasování nebo jiné smysluplné činnosti.

Za třetí už soudy zrušily desítky vládních opatření. Ministerstvo zdravotnictví je sice opakovaně znovu vydávalo i přes zamítavé výroky soudu, takže některá opatření formálně nikdy nepřestala platit, ale zpětně už podle zrušených opatření trestat nelze.

Seznam Zprávy oslovily kancelář ředitele pražských strážníků s žádostí o rozhovor, ale neúspěšně. V interním dopise nicméně Šuster uvádí, že opatření stojí a padají s ochotou lidí je dobrovolně dodržovat, protože prakticky není možné je vymáhat.

Poslanci už návrh jednou odmítli

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) proto znovu vyrukoval s novelou, která by pravomoci policie výrazně posílila. Nově by policisté dostali výslovně právo dodržování opatření hlídat. Některé pokuty by se výrazně zvýšily a především by je mohli policisté rozdávat přímo na místě. Novela je veřejně dostupná, vláda ji schválila 25. října.

Hamáček navrhl, aby vláda novelu probrala bez připomínkového řízení a bez projednání Legislativní radou vlády ani jejími pracovními komisemi. Důvod je přitom jednoduchý – návrh je shodný s návrhem zákona, který vláda schválila už 7. prosince 2020 a který byl následně projednáván v Poslanecké sněmovně jako sněmovní tisk č. 1111.

Dokonce o něm hlasovala i Sněmovna. Poslanci ANO, ČSSD a KSČM ale nedali dohromady dostatek hlasů. Přítomní poslanci ODS, Pirátů, SPD, STAN, TOP09 a KDU-ČSL se naopak buď zdrželi, nebo byli proti. A situace bude zřejmě podobná i v nové Sněmovně.

Redakce oslovila koaliční strany, které společně drží většinu křesel v nové Sněmovně a podle předpokladu budou skládat vládu. Z odpovědí vyplývá, že názor na novelu zvyšující pravomoci policie tyto strany nezměnily.

„Už jednou jsme ji nepodpořili a nepodpoříme ji ani tentokrát,“ uvedl mluvčí TOP09 Vladan Vaněk. „Vláda se opět nepřipravila na další vlnu pandemie a tohle vnímáme jako zoufalý pokus o nátlak na podnikatele. Návrh naši poslanci nepodpoří,“ odpověděl Seznam Zprávám mluvčí ODS Václav Smolka.

Reklama

Doporučované