Hlavní obsah

Kdy otevřou zahrádky restaurací? Realita už dávno předběhla vládní opatření

Foto: Seznam Zprávy

Páteční odpoledne v zahradní restauraci v širším centru Prahy.

Reklama

Vláda zatím zahrádky restaurací otevřít nechce. Realita je však taková, že mnohde fungují už dlouho a bez omezení.

Článek

Otevření zahrádek restaurací je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) častým tématem vládních diskusí. Po pondělním jednání vlády ministr připustil, že jednou z variant bylo otevřít venkovní prostory hospod, restaurací a kaváren od 3. května, tedy ve druhém „balíčku“ rozvolňování.

„Pak jsme ale přece jenom naprosto oprávněně řekli, že když se otevírají školy, když se otevírají obchody, když se otevírají služby, tak nechceme riskovat další rizikový faktor, i když může být malý,“ uvedl Arenberger.

Jenže realita za zdmi Strakovy akademie je dávno úplně jiná. Velké množství podniků a zejména ty, které mají štěstí na příjemné okolí, už fakticky fungují. Ostrouhá pouze konkurence, jež se řídí vládními opatřeními.

Nejbezpečnější pobyt v přírodě

Jarní počasí proměnilo dveře mnohých restaurací, hospod a kaváren ve „výdejní okénko“. Chodníky, trávníky a lavičky v jejich okolí potom slouží jako „zahrádka“. Některé podniky ale udělaly ještě o trochu delší krok. Na dodržování pravidel rezignovaly a jednoduše se otevřely zákazníkům.

To je i případ jedné z největších zahradních restaurací v hlavním městě. Na pivo sem do velkého pražského parku každý den míří přinejmenším stovky lidí. Restaurace naoko dodržuje nějaká pravidla, ve skutečnosti je ale provoz takřka identický jako v době před covidem. Stoupnete si do fronty, u okénka dostanete čepované pivo a u stolu v areálu restaurace si ho v klidu vypijete. Rozdíl je pouze kosmetický – na lavičkách je natažená páska, která by teoreticky měla návštěvníky od sezení u stolu odradit.

Foto: Seznam Zprávy

S páskou nebo bez pásky – otevřených zahrádek je v Česku mnoho (ilustrační obrázek).

Zahradní restaurace láká k návštěvě a zároveň naznačuje, že z hlediska zákona je všechno v pořádku. „Nabízíme vám nejbezpečnější variantu pobytu v přírodě – možnost zarezervovat si stůl pro dvě osoby přímo v areálu parku tím nejjednodušším způsobem,“ láká web restaurace. Také další nápisy mají ukonejšit obavy, že by snad návštěva restaurace byla protizákonná.

„Vstupem na tento soukromý pozemek prokazujete, že se orientujete v aktuálních nařízeních vlády, (…) dbejte pokynů personálu, (…) v rámci zdravotní prevence korzujících hostů spolupracujeme s MP a PČR.“ To vše uvádí provozovatelé zahradní restaurace. Na hraně zákona ostatně podnik balancuje již dlouho.

„S policisty jsme si vytyčili mantinely“

Stravovací provozy podle zákona musely kvůli druhé vlně pandemie přerušit běžné fungování od 14. října, omezení trvalo do 2. prosince. Následně platila výrazná omezení kapacity i otvírací doby. Restaurace jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz. Skutečnost je ale na mnoha místech úplně jiná.

Anketa

Je už situace v Česku zralá na otevření hospodských zahrádek?
Ano
73,8 %
Ne
26,2 %
Celkem hlasovalo 18368 čtenářů.

Provozní ředitel zmíněné pražské zahradní restaurace popisuje, jak se podařilo vyladit fungování podle zákona. „S policií jsme měli zpočátku lehké ‚pošťuchování‘, než jsme si vytyčili mantinely, což velmi rychle pochopili, a dnes už sem policisté v podstatě nechodí. Areál jsme oplotili a dali k dispozici veřejnosti, ke stolům je nutná rezervace, všechno je bezpečné,“ tvrdí provozní.

Na další dotazy, především jak jde dohromady spojení „areál jsme oplotili“ a „dali jsme ho k dispozici veřejnosti“, už ale odpovídat nechce. Stejně jako na otázku, proč je k „pobytu v přírodě“ nutná rezervace u provozovatele restaurace. Nutno dodat, že ve skutečnosti žádná rezervace nutná není, zato policie chodí restauraci kontrolovat pravidelně.

17 podezření zatím bez pokuty

Městská policie se na „vytyčení mantinelů“ kouká z trochu odlišného úhlu. Strážníci místo pravidelně kontrolují a od podzimu také řešili devět stížností od veřejnosti na provoz této restaurace. Směrem k hostům ale všechny případy řešili buď domluvou, nebo žádné protizákonné chování nezpozorovali. Kdo seděl u stolu, ten si zkrátka při příchodu policistů stoupl, případně odložil pivo, pokud bylo zrovna zakázané popíjet na veřejnosti.

Zároveň se ale městská policie zaměřila i na samotný provoz. „V rámci hlídkové činnosti bylo zjištěno celkem 17 podezření z porušení mimořádných opatření při epidemii onemocnění covid-19, a to zejména porušení zákazu maloobchodního prodeje a poskytování služeb v provozovnách, nebo živnostenského zákona. Tato podezření byla oznámena příslušným správním orgánům, tedy Odboru bezpečnosti Magistrátu hlavního města Prahy,“ popsala mluvčí Jiřina Ernestová.

Tady ale příběh prozatím končí. Mluvčí magistrátu Seznam Zprávám potvrdil, že restaurace dosud žádnou pokutu nedostala. Správní řízení lze různými kroky protahovat, takže ve výsledku je vymahatelnost velmi nízká.

Konkrétně tuto restauraci má navíc v hledáčku i pražská hygienická stanice. Do vyřešení případu ale nechce sdělovat podrobnosti. „Situace je o to složitější, že uvedená restaurace dle podkladů, které má orgán ochrany veřejného zdraví k dispozici, nemá dosud vyřešené všechny náležitosti k provozu,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí hygieniků Zbyněk Boublík. Ani toto zjištění nechtěl provozovatel zmíněné pražské zahradní restaurace komentovat.

Zahrádky ihned a zbytek brzy

Případ jedné pražské restaurace demonstruje, jaká je česká realita. Otevřeno má ten, kdo si to z nejrůznějších důvodů může dovolit. Vidina tržby a fakt, že platnost vládních opatření už několikrát shodil ze stolu soud, dodává některým provozovatelům sebevědomí. Jiní se naopak vládními opatřeními stále řídí. Výsledkem je nerovné tržní prostředí.

Asociace hotelů a restaurací ČR vyčísluje ztrátu v českých stravovacích službách kvůli uzavření provozu na 411 milionů korun denně. Venkovní prostory by podle asociace mohly otevřít při dodržování bezpečného provozu ihned, vnitřní části by potom mohly následovat například podle dlouho zvažovaného systému prokazování se negativním testem, očkováním nebo prodělanou nemocí covid-19.

Vláda nicméně podle pondělního vyjádření ministra Arenbergera odsunula otevření zahrádek až do čtvrté rozvolňovací vlny či balíčku, chcete-li. Ten má vláda schválit, až počet nakažených za týden klesne pod 75 na 100 tisíc obyvatel. Nyní je v Česku 163 nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované