Hlavní obsah

Přehledně: Jak vypadá nový harmonogram návratu do života v Česku

Foto: vlada.cz

V Česku se zrychluje rozvolňování zavedených opatření.

Reklama

aktualizováno •

27. dubna přijde prozatím největší vlna uvolňování mimořádných opatření kvůli koronaviru. Vláda navíc otevřela hranice - tam, kde vstup cizinců povolují ostatní státy. A návrat Čechů do běžného života se začal zrychlovat.

Článek

Díky příznivým číslům nárůstu nemoci covid-19 v Česku se mohou vládní opatření pro boj s koronavirem uvolňovat rychleji. Vláda proto s účinností od 27. dubna ještě rozšířila plánované změny.

Oznámil to vicepremiér Karel Havlíček ve čtvrtek 23. dubna odpoledne. Další zasedání vlády ve čtvrtek i v pátek rozhodnutí konkretizovaly.

Formálně se Čechům na četné stížnosti o uzavřených hranicích nově také umožnilo cestovat. Opatření ale zůstává hlavně teoretické - většina států totiž (stejně jako Česko) zakazuje vstup cizinců na svoje území.

Zrušil se i zákaz omezení pohybu - ven už budou moci Češi vyjít nejen v nezbytně nutných případech. Shlukovat se mohou ale maximálně ve skupinách po deseti lidech.

A roušky bude nejspíš nutné nosit nejméně do letošního června. Jak vypadá nový vládní harmonogram života v Česku?

Nouzový stav může podle svojí definice přechodně omezit některá garantovaná práva osob kvůli řešení mimořádné události. Momentálně platí do 30. dubna. Aby však doběhla všechna nařízená omezení, bude chtít vláda jeho trvání prodloužit ještě do 25. května.

Schválila to v pátek odpoledne, a tak o něm Sněmovna bude rozhodovat příští týden.

Otevřená témata k diskuzi podle premiéra Andreje Babiše zůstávají ještě změny v oblasti kultury a sportu. Je totiž na stole, že by se mohl rozšířit počet diváků z původně stanovených 50 lidí - vláda to ale chce probrat ještě s epidemiology příští týden.

Volný pohyb a roušky do června

Omezení pohybu, roušky a hygiena - tři klíčová opatření, která měla ještě donedávna podle vlády platit ze všech nejdéle.

Negativní predikce o nárůstu případů nemoci covid-19 po Velikonocích se však nevyplnily. A tak vláda zákaz volného pohybu zrušila.

Stále však platí konkrétní podmínky, které musejí Češi na veřejnosti dodržovat - shlukovat se nesmějí ve větším počtu než deseti lidí, jinak i dál platí pravomoc strážníků udělovat až desetitisícové pokuty.

A každý (s výjimkou sportovců na odlehlých místech, řidičů aut a dětí do dvou let) musí i dál nosit roušky. To se podle vlády nezmění nejméně do června.

Hygiena a zvýšená bezpečnostní opatření jsou povinností každé nově otevřené provozovny i obchodu, lidé budou muset i dál držet povinný odstup a co možná nejčastěji nosit rukavice.

První vlna - 20. dubna

V první fázi se obnovila všechna řemesla a řemeslné činnosti. Mezi ně se zařadily nově třeba také psí salony nebo opravny a výrobny brašen. Otevřely se farmářské trhy, autobazary i autosalony.

Povoleny jsou dále venkovní aktivity profesionálních a vrcholových sportovců (kteří se sportem živí), jež jsou vyloučeny v rámci veřejnosti. Sportovci ale mohou fungovat jen v malých skupinách a za přesně daných podmínek, které vláda umístí na svém webu. Požadavky na preventivní opatření vydalo Ministerstvo zdravotnictví ZDE.

Stát lidem umožnil i svatby - ovšem pouze v počtu do deseti lidí a rovněž za specifických podmínek.

Druhá vlna - 27. dubna

Protože situace dopadla lépe, než jaké byly předpovědi, opatření se zrychlila. Nově se tak otevřou rovnou všechny provozovny do 2 500 metrů čtverečních (včetně turistických informačních center), pokud nejsou ve větších nákupních centrech.

Otevírají se i posilovny a fitness centra bez využití sprch a šaten. Za přesně definovaných podmínek mohou fungovat i bohoslužby do 15 lidí. Otevřou omezeně i knihovny, zoologické, botanické a dendrologické zahrady - ty však pouze ve venkovních prostorách.

Od pondělí 27. dubna mohou otevřít i všechny ročníky vysokých škol, včetně obnovení kolejí. Postupně chtějí VŠ obnovit i svoje menzy.

Ale pozor - hypermarkety a prodejny oblečení budou bez zkušebních kabinek. Drogerie i dál nepovolují testovat kosmetické produkty na kůži a v knihovnách si lidé budou tituly muset půjčovat bez osahávání.

Třetí vlna - 11. května

Třetí fáze přijde s delším, čtrnáctidenním odstupem, aby epidemiologové byli schopni v dostatečném horizontu vyhodnotit dopad předchozích změn na další šíření nemoci v zemi.

Podle plánu se ale mají otevřít všechny provozovny v nákupních centrech i provozovny s plochou nad 2,5 tisíce metrů čtverečních.

V rámci letních zahrádek a výdejních oken otevírají restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky a pivotéky. Fungovat mohou i kadeřnictví, holičství, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační a rekondiční služby.

Otevírají i muzea, galerie, výstavní síně, zámky, hrady a skanzeny (venku).

Čtvrtá vlna - 25. května

Uvolňovací fáze hlavně pro pracovníky v gastronomii a službách.

Jde totiž o čas otevření restaurací, kaváren, bufetů, vinoték i pivoték a dalších gastronomických podniků - včetně vnitřních prostor. Původně vláda v tomto termínu plánovala teprve otevření letních zahrádek.

Zprovozňují se hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení (včetně jejich restaurací a kaváren) a dosud nepovolené taxislužby. Živnosti podobné tetování nebo piercingu mohou otevřít také.

Za přesně definovaných podmínek (tedy zatím v počtu do 50 účastníků) smějí znovu fungovat i divadla, kulturní, společenské a sportovní akce. Počet povolených lidí ale má být v příštích dnech ještě definován.

Povolí se i zotavovací akce pro děti do 15 let, čeká se na další opatření v cestovním ruchu, povolení většího počtu lidí u svateb a otevřít mají i vnitřní prostory zoologických nebo botanických zahrad.

Pátá vlna - 8. června

Pátou vlnu čeká zrušení zbytku zavedených mimořádných opatření - pokud se počet nově nakažených lidí ani dál příliš nezmění.

V tomto termínu by se tak mohl například dál navýšit počet účastníků kulturních a společenských akcí, svateb nebo bohoslužeb. Vláda navíc nespecifikovala ani to, jak to bude s letními scénami divadel, většími akcemi nebo festivaly.

Dosud se hovořilo o tom, že by letní festivaly a masové akce v letošní sezóně vůbec neměly být povoleny.

Změny pro školy

Od pondělí 20. dubna začal provoz vysokých škol pro závěrečné ročníky, ten se od pondělí 27. dubna rozšířil pro všechny studenty, včetně kolejí.

11. května vláda školám povolí přítomnost maturantů za účelem přípravy k závěrečné zkoušce.

„Neznamená to ale, že studenti musí od 11. května do školy. Je to možnost, aby konkrétní škola dle svých podmínek nakombinovala vzdálenou výuku a individuální opatření,“ dovysvětlil ministr školství Robert Plaga.

Povolena bude od 11. května i individuální výuka na základních uměleckých a jazykových školách. „Ale pouze jeden na jednoho,“ dodal Plaga.

V třetí vlně - 25. května - se do lavic můžou vrátit i žáci 1. stupně základních škol. Ovšem pouze formou školních skupin v maximálním počtu 15 dětí. Školáci navíc budou muset sedět v lavicích po jednom a složení skupin bude neměnné.

„Roušky budou nošeny nebo nenošeny podle rozhodnutí učitele. Budou-li žáci daleko od sebe, nebude nutné, aby je při výuce měli,“ řekl ministr školství Robert Plaga.

ZUŠ a jazykové školy se vrátí k provozu ve skupinách v maximálním počtu 5 dětí najednou.

Maturitní zkoušky a absolutoria na ZUŠ a v jazykovkách budou možné nejdříve od 1. června. Vláda v tu chvíli povolí také praktickou výuku na středních a vyšších odborných školách.

Restart zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navíc nemocnicím dal zelenou v návratu do standardu - pro pacienty s nemocí covid-19 už není třeba vyhrazovat 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel v každém kraji České republiky.

S hejtmany se ministr shodnul na tom, že počet vyhrazených míst sníží na 10 lůžek na 100 tisíc obyvatel. Tím se vytvoří prostor pro odložené zákroky a neakutní vyšetření.

„Naštěstí nedochází k nárůstu pacientů, počet hospitalizovaných je v zásadě konstantní, nějak se výrazně nemění ani nevychyluje. Budeme se snažit postupně restartovat zdravotnictví,“ ohlásil ministr Adam Vojtěch už před dvěma týdny.

Otevřené hranice

Momentálně v zemi i dál platí zákaz vstupu cizinců s konkrétními výjimkami.

Překročit české hranice je možné jen v naléhavých případech, které definuje vládní nařízení (přejezd záchranářů, řidičů mezinárodní dopravy nebo návštěva země za účelem pohřbu, svatby či péče o příbuzného). Stanovují se také speciální podmínky pro lidi, kteří do Česka přicestují kvůli podnikání nebo za studiem.

Má to ale háček - většina se bude muset prokázat negativním testem na koronavirus, anebo v některých případech jít do 14denní karantény. To se týká i všech Čechů, kteří se ze zahraničí vrátí zpět.

Jak zní všechna konkrétní opatření k opouštění hranic si přečtěte v článku níže:

Další schůze vlády, kde se budou řešit hlavně kulturní a sportovní akce, proběhne v pondělí 27. dubna ve 14.00 hodin.

K prodloužení nouzového stavu se poslanci sejdou další den v úterý v 10.00 hodin dopoledne.

„Jakkoliv se podařilo díky zásadním a rozsáhlým restriktivním opatřením dostat šíření epidemie onemocnění covid-19 do přijatelných mezí, je zjevné, že epidemie v České republice trvá,“ stojí v žádosti vlády poslancům. Opozice už avizovala, že pro schválení nouzového stavu bude od vlády chtít znát jasné argumenty.

Reklama

Doporučované