Hlavní obsah

Dva dny na odchod ke konkurenci. Babiš se pouští do boje s mobilními operátory

Premiér Andrej Babiš, vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla a poslanec Patrik Nacher představují novelu zákona o elektronických komunikacích.Video: ČTK

 

Reklama

Vláda chystá změnu v zákoně o elektronických komunikacích. Slibuje spotřebitelům lepší podmínky u mobilních operátorů.

Článek

Premiér Andrej Babiš na středečním jednání vlády navrhne, aby mobilní operátoři museli pustit svého nespokojeného klienta ke konkurenci rychleji než dnes: do dvou dnů. Navíc nebude nutné, aby jim o tom klient dal vědět.

Babiš tímto konkrétním návrhem novely zákona o elektronických komunikacích odstartoval tažení, na jehož konci, řečeno jeho slovy, má být to, „že naši lidé nebudou mít nejdražší mobilní data v Evropě“.

Není prvním politikem – a v současnosti ani jediným – kdo se pouští do boje s mobilními operátory a jejich cenami. V minulosti se o stejný krok neúspěšně pokusila ČSSD, nyní podobné téma chtějí otevřít Piráti.

„Chceme zjednodušit a zrychlit odchod od jednoho operátora k druhému, chceme, aby předčasné ukončení dvouletých smluv ze strany klientů nebylo operátory pokutováno, a chceme stejnou ochranu jako fyzickým osobám poskytnout i živnostníkům,“ uvedl Babiš.

Čtvrtý operátor

Babiš uvedl, že vláda jedná i o vstupu čtvrtého operátora na český trh. „Jednáme s operátory z USA, Itálie, Velké Británie i Jižní Koreje,“ řekl premiér.

Od vstupu operátora se očekává zvýšení konkurence. „Ale je nutné připomenout, že čtvrtý operátor bude muset investovat 20 miliard hned na startu, nebo se dohodnout se současnými operátory na usnadnění vstupu.“

Tuzemský trh mobilních dat označil za oligopolní. „Děláme všechno proto, abyste levněji telefonovali,“ odpověděl na otázku, zda uvažuje o odvolání ministryně průmyslu a obchodu Novákové, do jejíž gesce patří mobilní operátoři. Na opakovanou otázku, zda vymění ministryni Novákovou, řekl, že tyto věci neřeší veřejně, ale přímo s dotčenými lidmi.

Češi platí podle analýzy Point Topic za jeden gigabyte stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následují Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů.

Přetahování s Piráty

Na tiskové konferenci představili svůj návrh také opoziční Piráti, kteří plánují snížení pokut za přechod k jinému operátorovi z 20 na pět procent. Nyní nesmí být poplatek vyšší než pětina měsíčních paušálů do konce sjednané doby trvání smlouvy. Změna zákona podle nich usnadní příchod čtvrtého operátora na český trh, který by vedl ke snížení cen. Návrh hnutí ANO označili za vykrádání témat.

Vládní návrh zákona by se podle nich kvůli složitější proceduře nestihl projednat před pozimní aukcí frekvenčních pásem.

Babiš se na tiskové konferenci ohradil proti tomu, že by Piráti téma řešili jako první.

Reklama

Související témata:

Doporučované