Hlavní obsah

Vláda projedná rozpočet na příští rok, záplavy ve Španělsku a Nabarvené ptáče v boji o Oscary

Vláda projedná rozpočet na příští rok, Zeman a Babiš budou večer jednat v Lánech a rostoucí cena ropy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:40 – Vláda projedná rozpočet na příští rok

Kabinet Andreje Babiše bude odpoledne schvalovat státní rozpočet. Jednání o nejdůležitějším zákonu státu se zúčastnil i prezident Miloš Zeman, který kritizuje schodek rozpočtu 40 miliard.

04:15 – Zeman a Babiš budou večer jednat v Lánech

Dalším bodem pondělního programu prezidenta je pravidelná schůzka s premiérem Andrejem Babišem. Podle Zemanova mluvčího budou při setkání v Lánech řešit aktuální politické otázky. Dá se očekávat, že tématem budou prezidentovy výroky při návštěvě Srbska, kde prohlásil, že chce jednat o tom, aby Česko přestalo uznávat nezávislost Kosova.

04:35 – Pražští radní projednají zavedení elektrobusu na letiště

Na Letiště Václava Havla by do tří let mohl z Veleslavína jezdit elektrobus – elektrifikaci linky číslo 119 v pondělí projednají pražští radní. Vůz by byl poháněn baterií, ale zároveň by se za jízd mohl na některých místech dobíjet z téměř pěti kilometrové troleje. Náklady jsou odhadovány na stovky milionů korun. Kromě toho budou jednat i o stavbě lávky v Horoměřické ulici nebo rozvoj budovy Lapidária na Výstavišti.

05:00 – Rozsudek v kauze zmanipulovaných zakázek kladrubského hřebčína

V kauze údajně zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku má v pondělí padnout rozsudek. Před soudem stojí 5 firem, 17 lidí, osmnáctý obviněný zemřel. Všichni se zodpovídají z dotačního podvodu, poškození zájmů Evropské unie i ze zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky se škodou 12 milionů korun.

05:25 – Firmy bojují o zaměstnance

Každá desátá firma spolupracuje se školami, aby si do budoucna zajistila pracovní sílu. Reaguje tak na situaci na trhu práce. Míra nezaměstnanosti totiž stále zůstává velmi nízko, v srpnu byla na 2,7 procenta.

07:32 – Johnson se setká s Junckerem a Barnierem

Britský premiér Boris Johnson dnes započne dlouho očekávané jednání s Evropskou unií. Ještě před zítřejším summitem se dnes setká s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a hlavním vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem. Jednat budou o možných alternativách ke kontroverzní irské pojistce. Výsledky setkání by mohly naznačit, zda se Británii a Evropské unii podaří vyjednat do konce října brexitovou dohodu.

09:04 – Kim v dopise pozval Trumpa na návštěvu Pchjongjangu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poslal americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v srpnu dopis s pozvánkou do Pchong-jangu. Jedná se o druhý dopis, který byl ze Severní Koreje do Bílého domu doručen. V tom předchozím Kim Čong-un vyslovil ochotu setkat se s Trumpem na dalším summitu. Severní Korea také nedávno uvedla, že je koncem září ochotna obnovit rozhovory s USA o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova – chvíli poté ale při testu vypálila projektily z dalekonosného raketometu.

09:30 – Hrozba olova po požáru Notre-Dame

Francouzské úřady pochybily při informování veřejnosti o rizicích spojených s požárem pařížské katedrály Notre-Dame, zejména o uvolnění množství olova do okolí. Na základě vlastního vyšetřování to zjistil deník The New York Times. Podle něj měly úřady informace o možném nebezpečí do 48 hodin od požáru, s dalším postupem však otálely. Dubnový požár měl roztavit až 400 tun jedovatého olova. Koncentrace olověného prachu v okolí katedrály pak byla až 1300× vyšší než dovolují tamní standardy.

10:02 – Ropa v reakci na útoky v Saúdské Arábii výrazně zdražila

Krize v Saudské Arábii zdražuje ropu. Její cena v reakci na sobotní útoky na tamní ropná zařízení je nejvyšší za poslední čtyři měsíce. Severomořský Brent vystoupal o 19 procent na 71,95 dolarů za barel a americká lehká ropa West Texas Intermediate vykazovala nárůst o 15 procent na 63,34 dolarů za barel. Jak se zdražení projeví do cen pohonných hmot v Evropě, zatím není jasné.

11:02 – Záplavy ve Španělsku

Nejméně šest životů si vyžádaly záplavy, které sužují jih a východ Španělska a ostrov Mallorca. V nejpostiženějších oblastech v regionu napršelo 600 litrů na metr čtvereční – to je nejvíc za posledních tři sta let. Z kempu v provincii Alicante muselo být ještě včera evakuováno asi 1500 turistů. Podle meteorologů ještě další lijáky hrozí i v příštích hodinách – ve čtrnácti provinciích zůstává v platnosti třetí stupeň pohotovosti. Podle Vojtěcha Halouzka, který ve Španělsku žije, je situace už klidnější. „Turisté se drží na pobřeží, kde nebylo vidět masivní boření domů. Domy jsou tam většinou vytopení, ale nehrozí tam akutní nebezpečí,“ sdělil v rozhovoru. Situace je podle něj horší ve vnitrozemí.

16:05 – Konec horolezecké sezony v Evropě

Horolezecká sezóna v Evropě se pomalu chýlí ke konci – a s ní i první ročník policejního dohledu nad její nejvyšší horou Mont Blanc. K povolání „sněžné brigády” se uchýlily francouzské úřady kvůli přelidněným hlavním horským stezkám. Chtějí tak zabránit horským neštěstím – jen loni na evropském velikánovi zemřelo patnáct lidí.

16:50 – Změny v rámcových vzdělávacích programech pro školy

Všechna témata v matematice zvládne projít ani ne procento škol a v ostatních předmětech na tom nejsou o moc lépe. Učiva je totiž podle České školní inspekce příliš. Ministerstvo školství proto plánuje proškrtat rámcové vzdělávací programy.

19:15 – Do boje o Oscary vysílají čeští akademici Marhoulovo Nabarvené ptáče

Nabarvené ptáče bude bojovat o nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film. Rozhodla o tom Česká filmová a televizní akademie. Snímek zachycuje osudy židovského chlapce během druhé světové války.

Reklama

Doporučované